Udruženje auto novinara u BiH
0

FOTO / Renault Clio je auto godine u BiH!

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Auto godine u BiH - Renault Clio IV (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje automobilskih novinara BiH, UANBiH, u saradnji sa NewEvent-om, vodećom agencijom za organizaciju događaja u Bosni i Hercegovini sinoć je održalo centralnu manifestaciju “Izbora automobila godine BiH za 2013. godinu”.

U godini koja je prethodila, bh. tržištu je predstavljeno znatno više automobila nego ranije, pa su ove godine održana dva izborna kruga. Žiri sastavljen od šest članova najvećih automedijskih grupacija u zemlji prvobitno je objavio preliminarni popis kandidata za glavnu nagradu Izbora, dok su u drugi i finalni krug za prestižnu nagradu "Automobila godine BiH 2013.", konačno je ušlo sedam kandidata, i to: Audi A3, Dacia Lodgy, Hyundai i30, Peugeot 208, Renault Clio IV, Škoda Citigo i Volkswagen Golf VII.

Među ovih sedam kandidata žiri je na osnovu prethodno obznanjenih kriterija prestižnu tiutlu automobila godine u BiH dodijelio Renaultu Cliju četvrte generacije. Model koji u svom četvrtom izdanju predstavlja pravu prekretnicu za Renault sa sobom je donio mnoštvo novosti, istovremeno zadržavajući pristupačnu cijenu.

Na drugom mjestu iza Clia na kraju je završio Volkswagen Golf sedme generacije, dok je treće mjesto pripalo Hyundaiju i30.

Sinoć su na ceremoniji Izbora automobila godine dodijeljene i ostale nagrade. Tako je nagradu “Best Buy automobil 2013. godine” zasluženo odnio Peugeot 301, dok je nagrada “Terenac/SUV 2013. godine” pripala Hyundaiju Santa Fe. Jednako važna i prestižna nagrada “Privredno vozilo 2013. godine” pripala je Fordu Transitu, dok je nagradu “PR manager 2013. godine” pripala Đeniti Grcić kao glasnogovorniku kompanije Mercedes-Benz u BiH. Nagrada “Menadžer 2013. godine” zahvaljujući dugogodišnjim uspjesima otišla je u ruke Senada Olovčiča iz kompanije ASA Auto, dok je nagrada "Menadžer 2013. godine iz prateće auto industrije" otišla u ruke Marinka Planinića iz kompanije Unitrade, dok je nagrada “Eko automobil 2013. godine” pripala Toyoti Yaris HSD koji kao jedini hibridni model u ovoj klasi zaista nije imao konkurenciju.

Članovi žirija i mediji koji učestvuju u Izboru su: Seid Teftedarija (Hayat TV), Siniša Bajić (Autoshop magazin - TV i print), Jasmin Mržljak (Auto Plus), Almir Grebović (ProAuto - print i internet), Muamer Tanović (Dnevni Avaz) i Elvir Zubović (Internet portal - Klix.ba). U Izbor je uključen i čitav niz ostalih elektronskih i printanih medija u cijeloj BiH, čiji predstavnici nisu direktno članovi žirija.

Ove godine posjetioci internet portala Klix.ba koji su glasali za "Nagradu javnosti" u UAN BiH izboru automobila godine na anketi odabrali su da tu nagradu zaslužuje novi Audi A3. Također, svi posjetioci koji su glasali na anketi imali su mogućnost učestvovanja u nagradnoj igri. Nagrada je petodnevno korištenje automobila koji je stručni žiri Udruženja automobilskih novinara u BiH proglasio za automobil godine u Bosni i Hercegovini za 2013. godinu. Nakon izvlačenja tokom ceremonije, najviše sreće od svih glasača koji su učestvovali u nagradnoj igri imala je Mirha Ganić iz naselja Luke kod Visokog. Sretnu dobitnicu Renault Clia IV na pet dana kontaktirati će redakcija internet portala Klix.ba, a detaljnije o preuzimanju i korištenju nagrade moći ćete čitati u narednim danima.

Vezani članci