auto
0

Reli Dakar postaje teži

FENA
Trideseto izdanje Relija Dakar počinje u subotu u glavnom gradu Portugala Lisabonu ,a organizatori namjeravaju podići ljestvicu za jednu od najtežih automobilističkih utrka na svijetu.

"To će opet biti pravi Dakar", izjavio je francuski direktor utrke Etienne Lavigne. Činjenica da je 300 od prošlogodišnjih 490 natjecatelja stiglo do cilja za Lavignea je znak da je reli možda postao prelagan.

Tako su sada organizatori odlučili povećati ukupnu udaljenost koja se mora prijeći za 17 posto, odnosno na 9,273 kilometara, s brojem kilometara prijeđenih u 15 etapa za 33 posto na 5,736 kilometar.

Ove će godine biti i više natjecatelja - od 60 do 570 - a bit će i više etapa u pijesku, od čega čak osam etapa kroz Saharu.

Organizatori su objavili da su dali zeleno svjetlo za saharske etape nakon što su otkazali dvije planirane etape kroz Mali zbog nesigurnosti u toj afričkoj zemlji.

Dakarski reli i dalje ostaje među najkontroverznijima, s ukupno 55 nesreća u svojoj povijesti, od kojih je 25 natjecateljskih. Prošle godine natjecanje je bilo zasjenjeno pogibijama dvojice motociklista, Južnoafrikanca Elmera Symonsa i Francuza Erica Aubijouxa.

Nakon prve dvije etape u Portugalu ovogodišnji reli prolazi kroz Moroko i Mauretaniju, prije nego stigne do Dakra u Senegalu 20. siječnja.

U automobilističkoj utrci Mitsubishi će loviti peti naslov pobjednika s Francuzom Stephaneom Peterhanselom, koji će pokušati pobijediti četvrti put.