auto
0

Rekordna prodaja Škoda Auta u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Kompanija Škoda Auto je tokom 2010. godine ostvarila najbolji prodajni rezultat u historiji kompanije. Sa 762.600 prodanih vozila (2009. godine: 684.200 jedinica) ovaj češki proizvođač je ostvario porast prodaje od 11,5 % i prvi puta je premašio tri četvrtine miliona prodanih vozila, saopštili su iz ove kompanije.

Predsjednik Upravnog odbora firme, prof. dr. Winfried Vahland, ovaj dobar rezultat ocijenio je kao važan korak u okvirima strategije rasta kompanije: "Škoda je u 2010. godini ostvarila izvanredne rezultate. Gotovo na svim tržištima smo znatno povećali prodaju kao i tržišni udio. Ponovno smo ostvarili dvocifreni rast prodaje. Na najznačajnijim rastućim tržištima prodaja je porasla i više od 40%. U okvirima Škodine strategije rasta narednih godina planiramo se pomjeriti 'za još jednu stepenicu više'. Do 2018. godine namjeravamo udvostručiti prodaju širom svijeta. U tu svrhu ćemo znatno proširiti paletu svojih modela i pojačati svoje aktivnosti na međunarodnim tržištima."

Kada je riječ o rezultatime prodaje u Bosni i Hercegovini, Škoda je zadržala lidersku poziciju. Sa tržišnim učešćem od 22% u 2010. godini Škoda je potvrdila najveće povjerenje kojoj joj daju bh. kupci. Prodato i isporučeno je ukupno 2.035 modela.

Najveći uspjeh bilježi model Fabia sa 1.021 prodata modela. Slijede model Octavia sa 802 prodata modela, Yeti sa 83 modela, Superb sa 62 modela, Roomster sa 48 modela, Octavia Tour A4 sa 14 modela, te 19 modela Praktik iz privrednog programa.

Škoda i u narednom razdoblju očekuje odlične rezultate prodaje u BiH zahvaljujući najboljem omjeru "uloženo – dobijeno", dodatnim paketima opreme Plus i Fresh, ali i novim beneficijama koje će biti predstavljene bh. kupcima u 2011, ističu iz te kompanije.