auto
0

Solbergu prva pobjeda sezone

NINA/Sarajevo-X
Norvežanin Petter Solberg pobjednik je četvrtog rallyja sezone voženog na Novom Zelandu, koji se završio jutros po našem vremenu.

Podij su upotpunili Finac Marcus Gronholm na drugom mjestu i Estonac Marrko Martin na trećem, što je dodatno zakomplikovalo stanje na vrhu liste ukupnog poretka vozača. Tako je sada razlika od prvoplasiranog Martina, do četvrtog Solberga samo tri boda. U poretku konstruktora, s 9 bodova ispred Citroena i 14 ispred Peugeota vodi Ford.

Borba za vodstvo na brzom makadamu Novog Zelanda vodila se do posljednjeg brzinca takmičenja. Solberg je vodio skoro cijeli vikend, ali tri brzinca prije kraja greškom je dopustio Gronholmu da dođe do vodstva, nakon čega je Finac uzvratio uslugom na sljedećem, pretposljednjem 22. brzincu – i on je pogriješio te je Petter došao do prve ovogodišnje i šeste pobjede karijere.

Gronholm je na kraju zaostao samo 5 sekundi. Ovo je uopšte bio sasvim dobar vikend za Subaru, uzme li se u obzir da su Solbergovom pobjedom i s dva boda Finca Mikke Hirvonena koliko toliko uhvatili priključak u poretku konstruktora.

Gronholm je definitivno pravio najskuplje greške, koje su ga, kasnije se ispostavilo, koštale pobjede. Prvi dan rallyja prevrnuo je svoj Peugeot 307 WRC, pri čemu je izgubio vrijednih 30 sekundi, dok je posljednjeg dana izlijetanjem ispustio vodstvo dva brzinca prije kraja.

Da nije bilo tih grešaka, Marcus bi sigurno odnio 10 bodova, ali treba napomenuti da je gotovo cijeli vikend imao mehaničkih problema s automobilom, što ga je vjerojatno “izbacilo iz takta”. No i 8 poena bilo je dovoljno da ostane u vrhu poretka.

Njegov timski kolega i sunarodnjak Harri Rovanpera bio je solidan peti. Zahvaljujući trećem mjestu Estonac Martin uspio je sačuvati prednost u ukupnom poretku. Uoči posljednjeg brzinca pretendirao je i za drugo mjesto, budući da je vremenski bio poravnat s Gronholmom, ali izgleda da se odlučio za sigurnih 6 bodova, jer bi za 8 morao voziti ''na nož'' protiv Finca.

Timski kolega Francois Duval bio je brz cijelog vikenda i time potvrdio potencijal novog Ford Focusa WRC, no morao je odustati uslijed izlijetanja na posljednjem danu natjecanja. I Citroen je na Novi Zeland dovezao novi bolid, koji za razliku od Forda nije oduševio.

Doduše, Sebastian Loeb, pobjednik prva dva rallya prvenstva, osvajanjem četvrtog mjesta nije previše zaostao u ukupnom poretku za vodećim Martinom, no definitivno nije bio brz kao na prve tri trke. Potvrdu te konstatacije donio je osvajanjem skromnog šestog mjesta njegov timski kolega Španjolac Sainz.

Najtužnija priča odnosi se na Mitsubishi. Naime, oba vozača te ekipe odustala su još u četvrtak, na otvaranju natjecanja, kada su njihovi automobili stali zbog problema s električnim instalacijama. Sljedeći rally vozi se od 14. do 16. svibnja na Cipru.

REZULTATI NOVOZELANDSKOG RALLYA:

AUCKLAND (NINA) - Četvrti rally sezone vožen na Novom Zelandu, završio je jutros (po GMT), a pobjednik je Norvežanin Petter Solberg (Subaru).

Rezultati:

  1. Solberg-Mills Subaru 4h02'29"500
  2. Gronholm-Rautia Peugeot + 00'05"90
  3. Martin-Park Ford + 00'25"60
  4. Loeb-Elena Citroen + 01'05"20
  5. Rovanpera-Pieti Peugeot + 02'23"70
  6. Sainz-Marti Citroen + 03'08"90
  1. Hirvonen-Lehtin Subaru + 05'42"50
  2. Carlsson-Anders Peugeot + 13'23"80
  3. Herridge-MacNea Subaru + 15'42"90
  4. Stohl-Minor Mitsubishi + 16'23"80