auto
0

Sebastianov show u Sanremu

Klix.ba
Slavlje Sebastiana Loeba i Daniela Elene
Slavlje Sebastiana Loeba i Daniela Elene
Sebastian Loeb je na 45. Sanremo rallyu zahvaljujući svojim impresivnim vožnjama vodio od početka pa do samog kraja ovog događaja.

Rezultat ovog Francuza još više dolazi u fokus uzme li se u obzir vrlo loš plasman Burnsa na ovom rallyu a u šampionatu su još dva asfaltna rallya koja sigurno više odgovaraju Sebastianu nego Richardu.

Prva dva dana su bila relativno standardna uz izvjesne probleme koje je imao Markko Martin sa pregrijavanjem motora zbog lišća koje se nakupilo na usisnicima zraka i diskvalifikovanjem Solberga jer su ga navijači gurali nakon što je imao problema sa gorivom te nije mogao pokrenuti svoju Imprezu.

Najviše uzbuđenja donio je treći dan i to zadnje dvije etape na kojima je došlo do potpune promjene u poretku zbog nagle promjene vremenskih uslova. Naime iznenadnu kišu najspremnije je dočekao Gilles Panizzi koji se cijeli rally mučio sa setupom svog Peugeota. On je u zadnji trenutak odlučio montira gume za kišno vrijeme dok su svi ostali koristili klasični slik sa tvrđom mješavinom a jedino je još Gronholm montirao narezane slikove.

U predzadnjoj etapi, koja je već bila potpuno mokra, kao prva žrtva Panizzijevog pohoda našao se je, tada četvrtoplasirani, Sainz koji je hrabro vozio iako je prije neki dan operisao bubreg. Druga žrtva lošeg izbora guma bio je Gronholm nakon što je u jednom zavoju precijenio mogućnosti svojih narezanih slikova te zavšio u obližnoj stijeni potpuno uništivši 206-icu.

Na zadnjoj etapi let Panizzija tada drugoplasirani Martin nije uspio pratiti te mu je zbog toga morao prepustiti drugu poziciju, dok je Loeb zahvaljujući velikoj prednosti koju je ostvarijo na suhim etapama uspio zadržati prvu poziciju i tako doći do pobjede na Sanremo rallyu.

Najzadovoljniji je svakako Panizzi jer je u ovaj rally ušao sa velikim rezervama i nepovjerenju prema bolidu te je tako nakon tri uzastopne pobjede na prethodnim Sanremo rally okupljanjima i ovaj put uspio stati na podijum.

Na ovom rallyu do prvih bodova je došla i Fabia WRC sa Didier Auriolom za volanom, doduše najmanje zahvaljujući svojim kvalitetama i performansama već problemima i odustajanjima bolje plasiranih ekipa.

Nakon ovog “eventa” došlo je do znatnih pomjeranja kako u poretku vozača tako i u ekipnom takmičenju. Sada se Loeb probio na drugo mjesto sa samo dva boda zaostatka za Burnsom a u isto vrijeme Citroen je preuzeo vodeću poziciju u poretku konstruktora.

Konačni poredak Sanremo Rallya:

  1. Sebastian Loeb - 10 poena
  2. Gilles Panizzi - 8
  3. Markko Martin - 6
  1. Carlos Sainz - 5
  2. Francois Duval - 4
  3. Colin McRae - 3
  4. Richard Burns - 2
  5. Philippe Bugalski - 1