auto
0

Prva pobjeda za 307 WRC

Sarajevo-X
Gronholm je zahvaljujući 54 sekunde boljem vremenu od drugoplasiranog Loeba, podario Peugeotu i njihovoj 307-ici prvu WRC pobjedu sa ovim bolidom.

Gronholm je zadnji dan Cyprus Rallya počeo sa 22.9 sekundi prednosti ispred Sebastiana Loeba, te je nastavio u odličnom tempu, i sa dovoljno sigurnom prednošću bez većih uzbuđenja završio na vrhu poretka ovog takmičenja.

Estonac Markko Martin je treći dan započeo na trećem mjestu, gdje je i ostao do samog kraja, ali ne bez problema, jer je na 16. brzincu njegov WRC Focus izgubio skoro svo ulje iz mjenjača. Usprkos tome Markko je uspio održati dobra prolazna vremena i završiti na zadnjem podijumskom mjestu.

Carlos Sainz, koji je u ukupnom poretku osvojio četvrto mjesto, je najviše problema imao drugog dana, i to zbog lošeg izbora guma što mu nije dozvolilo borbu za treće mjesto, nego samo šansu da održi četvrtu poziciju ispred Harrija Rovanpere u drugoj WRC 307-ici, koji se na kraju morao zadovoljiti petim mjestom. Ni Rovanperin loš plasman nije bez opravdanja, te glavnu krivicu za to snosi mjenjačka kutija na 307-ici, koja je čitavim trajanjem rallya zadavala glavobolje svojoj posadi.

Prošlogodišnji pobjednik na Kipru, Petter Solberg je završio tek na šestoj poziciji i dodao tri dragocjena poena na svoj saldo u šampionatu. Petterov timski kolega Mikko Hirvonen je stigao odmah iza njega, dakle na sedmoj poziciji, iako je na 13. specijalnom brzinskom ispitu u potpunosti ostao bez servo ojačivača upravljačkog mehanizma.

Finac Janne Tuohino, Britanac Alistair Ginley i Portugalac Miguel Campos su upotpunili spisak vozača koji su ostvarili deset najboljih vremena.

Fotogaleriju WRC bolida u prašini i makadmu Kipra možete pogledati ovdje.

Rezultati Cyprus Rallya:

  1. Marcus Gronholm 4:58:44.5
  2. Sebastien Loeb +0:00:54.0
  3. Markko Märtin +0:01:09.1
  4. Carlos Sainz +0:03:18.0
  5. Harri Rovanpera +0:07:09.0
  6. Petter Solberg +0:10:23.1
  1. Mikko Hirvonen +0:10:34.9
  2. Janne Tuohino +0:14:10.7

E.Z.