auto
0

Loeb pobjedio na ADAC Deutschland Rallyu

Klix.ba
Sebastian Loeb i Daniel Elena
Sebastian Loeb i Daniel Elena
Na iznimno zanimljivom rallyu Njemačke glavna borba se vodila između dva francuska automobila, 206-ice i Xsare.

Rally Deutschland je pružio pregršt uzbuđenja, a tu tvrdnju najbolje potvrđuje razlika od samo tri sekunde između prvoplasiranog Sebastiana Loeba i drugoplasiranog Marcusa Gronholma. Sebastian je ovaj rally započeo opreznim vožnjama ali je u vodstvo prešao već na 13. etapi i tamo ostao sve do kraja.

Ovo je treća pobjeda za Loeba koji se još jednom potvrdio kao Citroenov najbolji stručnjak za asfaltne podloge. I njegove timske kolege su imali zapažene rezultate, a pogotovo Collin McRae na četvrtom mjestu dok je Carlos Sainz ipak malo podbacio u borbi sa Francois Duvalom za peto mjesto, te rally završio na šestoj poziciji.

Raduje i izvrsna druga pozicija Gronholma koji je još jednom dokazao kako svakog dana postaje sve kompletniji vozač, a ne samo stručnjak za zemljane podloge. Richard Burns nakon optimističnog prvog dana ipak nije uspio održati vodstvo, te je po ko zna koji put završio iza Marcusa, ali je osvojio vrijedne bodove koji su ga zadržali na vodećoj poziciji u generalnom poredku.

Gilles Panizzi, koji se smatra trenutno najboljim vozačem na asfaltu, je opet podbacio u Njemačkoj i to pripisuje problemima sa kočnicama i promjenljivoj podlozi te vremenskim uslovima koji se umnogome razlikuju od uslova u Francuskoj i Italiji gdje je Panizzi jednostavno nepobjediv.

Vožnje Markka Martina i Francoisa Duvala su definitivno potvrdile da je Focus izvanredno sklopljen i konkurentan na svakom terenu. Markko je čak i vodio jedan period rallya dok ga problemi sa mjenjačem nisu usporili, te se morao zadovoljiti četvrtim mjestom koje mu je ipak obezbjedilo nastavak borbe za titulu svjetskog prvaka.

Subaru je još jednom imao nesretan nastup, Petter Solberg je imao nezapažen nastup zbog zdravstvenih problema dok je Makinen morao odustati u ranoj fazi rallya zbog mehaničkih problema na Imprezi.

Još jedan nezapažen nastup je imala i Škoda koja je debitovala sa WRC Fabijom, ali kako kažu iz Škode oni su ovaj rally iskoristili za testiranje i sticanje iskustava sa potpuno novim bolidom.

Što se tiče Hyundaia, tu nema ništa novo. Accent je opet zaustavio požrtvovane vozače svojim, izgleda neizlječivim, mehaničkim kvarovima. Jedinu satisfakciju mogu naći u činjenici da su sva četiri bolida završila takimičenje i da je Freddy Loix donio jedan bod za konstruktorski poredak.

Konačni rezultati ADAC Deutschland Rallya:

  1. S LOEB 3:46:50.4
  2. M GRÖNHOLM +3.6
  3. R BURNS +19.7
  4. C MCRAE +31.4
  5. M MÄRTIN +57.9
  6. C SAINZ +1:38.6
  1. F DUVAL +1:48.1
  2. P SOLBERG +2:30.2

Poredak vozača u WRC šampionatu: Richard BURNS (GB) 43 Carlos SAINZ (E) 39 Marcus GRONHOLM (FIN) 38 Sébastien LOEB (F) 33 Petter SOLBERG (NOR) 30 Colin McRAE (GB) 28 Markko MARTIN (EST) 27

Harri ROVANPERA (FIN) 16 Tommi MAKINEN (FIN) 15 François DUVAL (BEL) 11

Poredak proizvođača: PEUGEOT 95 CITROEN 88 FORD 50 SUBARU 49 SKODA 20 HYUNDAI 7