Renaultov električni dostavnjak
0

Prva flotna isporuka za Kangoo Z.E.

Sarajevo-x.com
Renaultov komercijalni model Kangoo Z.E. je pobijedio na tenderu za nabavku vozila za čak 19 velikih francuskih kompanija.

Ukupno 15.637 primjeraka ovog inovativnog električnog dostavnjaka će biti isporučeno u sljedeće četiri godine, a najveći naručioci su La Poste (10.000 komada), ERDF (1.500 komada), UGAP (1.200 komada), Veolia Environnement (510 komada), GDF-Suez (450 komada) i Spie (330 komada).

Ovaj izuzetno značajan uspjeh, potvrđuje vjeru u kvalitetu i iskoristivost Renaultovih električnih modela. Naime, električna su vozila za Renault stvarnost, kako za privatne, tako i profesionalne korisnike. Renault Kangoo Z.E. je prvi, potpuno električni komercijalni model, koji u Francuskoj sa bez davanja i sa uključenom poreskom olakšicom od 5.000 eura u Francuskoj, košta ukupno 15.000 eura, a dostupan je za narudžbu od 30 septembra ove godine. Proizvodi se u tvornici u francuskom Maubeugeu, uporedo sa standardnom verzijom Kangoo.

Podsjetimo, Kangoo Z.E. je dimenzijama identičan standardnoj verziji, a zahvaljujući smještaju baterija ispod vozila, zadržava sve praktične vrijednosti. Za pogon koristi 44kW jak električni motor, koji nudi maksimalni obrtni moment od 226 Nm. Snagom se snabdijeva iz baterije kapaciteta 22kWh, koja se puni putem kućne utičnice (16A, 220V), te je za potpuno punjenje potrebno od 6 do 8 sati. Sa jednim punjenjem, električni Kangoo Express ima autonomiju od 160 km, uz maksimalnu brzinu elektronski ograničenu na 130 km/h.