Nevjerovatni Pontiac od pleksiglasa
0

Providni automobil vrijedi pola miliona dolara?

Sarajevo-x.com
Neobični providni automobil bi na aukciji mogao biti prodan za 475.000 dolara. Radi se o Pontiacu Deluxe Six, automobilu-duhu, koji je prekriven providnim materijalom pleksiglasom.

Automobil su 1939. godine zajednički proizvele kompanija General Motors i hemijska kompanija Rohm and Haas. Tada je bio vrijedan 25.000 dolara. Radi se o prvom providnom automobilu koji je napravljen u SAD-u.

Neobični Pontiac je predstavljao pogled u budućnost i postao je senzacija. Čak i danas privlači veliku pažnju. Proizvedena su samo dva identična automobila koja imaju trostepeni manuelni mjenjač. Vjeruje se da je upravo ovaj automobil i jedini na svijetu.

Pontiac je do sada prešao samo 137 km. Sada se prodaje prvi put nakon početka osamdesetih, kada je prodan za nepoznat iznos. Američka aukcionerska kuća RM očekuje da će automobil biti prodan za iznos između 275 i 475 hiljada dolara kada bude ponuđen kupcima na aukciji 30. jula.

"Automobil je odlično očuvan. Ovo je dokaz dugovječnosti pleksiglasa u eri kada se plastika koja se upotrebljava u autoindustiji uništava za nekoliko godina. Iako se na automobilu mogu vidjeti neke pukotine, njegova struktura je čvrsta. Pontiac izgleda identično kao i 1939. godine. Još uvijek privlači pažnju i vozi veoma dobro. Unikatan je artefakt iz automobilske industrije i dio je kulturne historije", rekao je glasnogovornik aukcionerske kuće RM.

Pleksiglas su razvile kompanije General Motors i Rohm and Hass 1933. godine. Materijal se koristio za proizvodnju aviona tokom Drugog svjetskog rata, a potom se počeo koristiti i za saobraćajne znakove, osvjetljenje, vozove i automobile.

Kompanija Rohm and Haas je iskoristila nacrte Pontiaca kako bi napravila identičnu repliku od pleksiglasa.

Gumene lajsne su bijele boje, kao i gume automobila. Na automobilu je u posljednje vrijeme zamijenjen samo dovod goriva. Pokreće ga šestocilindrični motor. Ovaj neobični Pontiac nema broj šasije i broj motora. Uz njega idu i fotografije i drugi suveniri koji su godinama skupljani, objavioje Daily Mail.