Kraj puta za prvu generaciju
0

Proizveden zadnji Mini Cabrio

Sarajevo-x.com
Nakon relativno uspješne karijere očito je došlo vrijeme da ze zaključi proizvodnja Cabrio Minija. S obzirom da je sam Mini referenca prestiža u svojoj klasi, jasno je da još skuplja kabriolet verzija nije ni mogla očekivati bolji uspjeh od ostvarenog.

Tako je sa proizvodnih traka BMW-ovog pogona u Oxfordu, u Velikoj Britaniji, ove sedmice sišao i posljednji Mini Cabrio prethodne R52 generacije. Naravno, za zaključenje proizvodnje ovog itekako šarmantnog i privlačnog kabrioleta odabrana je posebna verzija, tačnije Mini Cooper S Sidewalk u upečatljivoj White Silver metalik boji. Zanimljivo je da će i posljednji Mini Cabrio biti isporučen kupcu u SAD-u, gdje je Mini Cabrio i zabilježio najveće uspjehe.

Nakon zaključenja proizvodnje Cabrio modela, pogon u Oxfordu će se skoncentrisati na proizvodnju modela iz druge, R56, generacije. Tačnije iz ovih proizvodnih pogona će sada izlaziti Mini One, Mini Cooper, Mini Cooper D i Mini Cooper S, ali i najnoviji u nizu, neobični Mini Clubman. Također, iz Minija za sada ne najavljuju mogućeg nasljednika Cabrio modela.

Iako Mini Cabrio nikada nije ni zamišljen kao model koji će ostvariti velike proizvodne serije, činjenica je da ih je ipak proizvedeno 164.000 primjeraka, od čega je 79.500 primjeraka Cooper Cabrio modela i oko 56.500 Cooper S Cabrio modela, dok preostalu količinu čine Mini One Cabrio modeli, te se upravo po tome može primjetiti da kupce Minija u najmanjoj mjeri privlače najjeftiniji modeli.

Vezani članci