auto
0

Proizveden 15-milioniti volvo

FENA
Volvo C70, 15-milioniti volvo automobil proizveden je 20. februara 2008. u tvornici u švedskoj Uddevalli.

Petnaestmilioniti volvo, volvo C70, jedan je od najsigurnijih ikada proizvedenih kabrioleta. Radi se o izvanredno funkcionalnom i prostranom vozilu, sa odlikama dva automobila, zbog trodijelnog preklopnog tvrdog krova koji ga iz kupea za trenutak pretvara u kabriolet.

Prvi je Volvo automobil napustio tvornicu davnog 14. aprila 1927. i naziv tog modela bio je ÖV4. Na švedskom jeziku prvi dio naziva „ÖV“ je skraćenica za "otvoreni automobil" a brojka 4 je tada označavala broj cilindara u motoru koji je pokretao prvi Volvo.

U prvoj je godini proizvodnja i prodaja volva bila skromna sa svega 297 prodatih automobila. U sjeni tadašnje globalne ekonomske depresije i zbog posljedica Drugog svjetskog rata Volvu su trebale pune 23 godine da proizvede svojih prvih 100.000 automobila.

Kada je prvi volvo napustio tvornicu, davne 1927. godine, na svojoj je prednjoj rešetki ponosno nosio amblem inspirisan simbolom za željezo. Ovaj logotip je i do danas ostao prepoznatljiv znak švedskog čelika i kvalitete.

Kada automobil s rednim brojem 15.000.000 napusti tvornicu u Uddevalli ovaj će amblem i dalje ponosno predstavljati Volvo vrijednosti, poput kvalitete i čvrstoće.