Sportski auto-moto savez BiH
0

FOTO / Proglašeni najbolji automobilisti u BiH

Piše: E. Z.
(Foto: Klix.ba)
Proteklog vikenda u Banjoj Luci u Banskim dvorima proglašeni su šampioni autosporta u Bosni Hercegovini za proteklu sezonu. Po prvi put organizaciju ovog proglašenja nosio je krovni Sportski auto-moto savez BiH.

Sportski auto-moto savez Bosne i Hercegovine po prvi put je preuzeo organizaciju ceremonije proglašenja pobjednika i najboljih vozača u protekloj takmičarskoj sezoni, nakon što je preuzeo i organizaciju auto i moto sportskih takmičenja u BiH od BIHAMK-a.

Za razliku od prethodne dvije godine, ovaj put su najbrži takmičari u BiH ipak bili nagrađeni peharima i nagradama, dok je i izbor same lokacije primjereno podigao sam nivo ceremonije.

Tako su u Prvenstvu BiH na brdskim stazama zaslužene pehare odnijeli Nenad Lehpaner za pobjede i šampionsku titulu u klasi N2 s Peugeotom 106 GTi, kao i Davor Domazet s Hondom Civic Type R u klasi N3. U klasi H1400 protekle sezone najbolji je bio Goran Dojčinović u Peugeotu 106 XSi, dok je u klasi H1600 najbrži bio Dane Milenović u FIAT-u 128. Klasa H2000 prošla je u znaku Bakira Hadžića koji je u Hondi Integri Type R došao do još jedne šampionske titule, dok je u najsnažnijoj klasi H2000+ titulu šampiona odnio Suad Hota za upravljačem Lancie Delte Integrale EVO. Također Suad Hota je uz šampionsku titulu klase iz Banja Luke odnio i prestižnu nagradu "Zlatna kaciga", a koja se dodjeljuje vozačima koji osvoje šampionsku titulu tri puta zaredom.

Također, zlatnu kacigu i titulu šampiona klase odnio je i Boris Miljević u klasi formula i prototipova, dok je u ukupnom poretku vozača titula šampiona pripala Branimiru Simiću iz Bijeljine. U poretku klubova Auto klub ArcRACING iz Sarajeva odnio je šampionsku titulu s uvjerljivom prednošću ispred drugoplasiranog kluba.

Ukupno je dodijeljeno tri prestižne nagrade zlatna kaciga, a treća je za vrhunske rezultate pripala Zlatanu Dželiloviću koji je i ove godine osvojio šampionsku tiulu u Prvenstvu Ocjensko spretnosne vožnje.

U Prvenstvu BiH na kružnim stazama najbolji prošle godine su bili Saša Milojević u klasi N1, Krešimir Bodnaruk u klasi N3, Fuad Smajić u klasi H1400, Hasan Ljubijankić u klasi H1600, Jasmin Golać u klasi H2000, te Suad Selimović u klasi H2000+.

Također, na ovoj ceremoniji proglašeni su najuspješniji i najbrži vozači u Prvenstvu ocjenske vožnje spretnosti, Prvenstvu BiH u kartingu, te Prvenstvu BiH u trkama ubrzanja na 402 metra.