auto
35

Prodaja novog Passata počinje u novembru

Klix.ba
Uoči skorog početka prodaje osme generacije "najboljeg Passata do sada“, kako tvrde u najvećem evropskom automobilskom koncernu, Volkswagen je objavio nove detalje i nekolicinu zvaničnih fotografija automobila od kojeg se očekuju odlični prodajni rezultati.

U odnosu na prethodnu generaciju novi Passat je lakši 85 kilograma, što je postignuto korištenjem inovativnih tehnologija i izrazito laganih materijala. Jedan od glavnih "igrača“ u srednjoj automobilskoj klasi nudit će se sa 10 modernih benzinskih i dizelskih motora sa rasponom snage od 120 do 280 KS.

Prosječna potrošnja goriva i emisija izduvnih gasova smanjena je oko 20 posto, čemu je doprinijelo korištenje sistema stop/start i regeneracija kočne sile, što je sada dio standardne opreme svakog Passata bez obzira na motor i paket opreme.

Ponuda benzinskih motora počinje sa 1,4-litarskim TSI turbo motorom sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji se može dobiti sa 125 ili 150 KS. Slijedi ga 1.8 TSI sa 180 KS, a najsnažniji u ponudi je 2.0 TSI sa 220 ili 280 KS. Tu je i hibridna varijanta koja u kombinaciji 1.4 TSI motora i elektromotora nudi 211 KS. Najslabiji dizelski motor u ponudi je 1.6 TDI sa 120 KS, dok će se dvolitarski TDI moći dobiti sa 150, 190 ili 240 KS. Novi Passat nudit će se sa tri poznata paketa opreme (Trendline, Comfortline i Highline).

Osnovna varijanta stiže sa 16-inčnim aluminijskim felgama, zadnjim LED svjetlima, centralnim naslonom za ruke, prednjim sjedištima podesivim po visini, indikatorom pritiska u gumama, startovanjem motora bez ključa i nekolicinom drugih dodataka.

Uz najbolji paket opreme Highline, pored ostalog, stiže unutrašnjost obložena alkantarom i prednja LED svjetla.

Prodaja na evropskim automobilskim tržištima počinje u novembru, a prvi primjerci izvan Evrope u salonima bi trebali biti početkom naredne godine.

Cijena osnovnog modela trovolumenskog Passata u Njemačkoj iznosi 25.875 eura, a cijena njegove karavanske varijante je 25.950 eura.