auto
24

Probuđena zvijer iz Torina sa 300 KS

Klix.ba
FIAT se kroz svoju historiju uglavnom dokazao najuspješnijim u gradnji malih gradskih automobila. Ipak, malo bolji poznavaoci znaju da FIAT od svojih početaka posebnu pažnju daje sportskim modelima, a to potvrđuje i ova priča.

Englez Duncan Pittway odlučio je kupiti ostatke dva jedina ikad napravljena FIAT-a S76, te od njih, uz potpunu reparaciju, napraviti jedan kompletan i funkcionalan primjerak.

Zvuči kao još jedna od  restauratorskih priča u nizu, ali S76 nije tek obični "oldtimer". Naime, FIAT je 1910. i 911. godine konstruisao ova dva automobila s namjerom da obori brzinski rekord na tlu. Taj poduhvat su htjeli ostvariti sirovom snagom, pa je ugrađen monstruozni 28,5-litarski motor koji proizvodi oko 300 KS. To su performanse od kojih i danas zastaje dah, a ne prije više od 100 godina.

FIAT S76 je uspio preoteti titulu najbržeg automobila od Blitzen-Benza, i to odvezavši dvije certificirane vožnje s prosjekom maksimalne brzine od 186,6 km/h. Nakon obaranja rekorda prvi primjerak kupio je ruski princ Boris Soukhanov, a kasnije je taj auto kupio nepoznati kupac iz Australije koji je ugradio drugi motor i nakon toga ga razbio. Drugi primjerak bio je u vlasništvu samog FIAT-a, ali je i taj primjerak doslovno bačen na otpad 1920. godine.

Sada, više od 100 godina kasnije Duncan Pittway je uspio ući u trag ovim primjercima, kupiti ih i početi zahtjevnu i mukotrpnu restauraciju. Njegova velika želja bila je da ove godine sa Zvijeri iz Torina nastupi na Goodwood Festival of Speed takmičenju, ali na žalost nije uspio sve radove završiti do tog roka.

Ipak, čudovišni motor je naknadno oživio a njegove prve taktove poslušajte u video snimku. Upozoravmo vas da ovaj put zvuk ne morate pojačavati.