auto
0

Prezentacija opreme za mjerenje kvaliteta vazduha

Klix.ba
Jučer je u Sarajevu prezentirana vrhuhska oprema za mjerenje stepena zagađenja vazduha firme MLU.

Automobili i inače transport su bili jedna tema razgovora na prezentaciji opreme za mjerenje zagađenja vazduha. Transport pored industrije je jedan od najvećih izvora zagađenja a prezentirana oprema je u stanju da mjeri vrlo precizno količinu zagađenja i na mjestu događanja to jeste na autoputu ili tunelima.

Najviše pažnje je privukla oprema za mjerenje prisustva čestica koje su tipičan zagađivač u izduvnim gasovima dizel motora. Naglašeno je da dnevne srednje vrijednosti nisu dovoljno dobar pokazatelj zagađenja i da dnevni 'pikovi' mogu biti daleko iznad srednje vrijednosti i do 30 puta. Prezentirana oprema je u stanju da mjeri koncentraciju čestica u realnom vremenu i da prikaže vrijednosti zagađenja svakih 12 minuta što je u poređenju sa 24 sata, koje je uobičajeno za klasične uređaje na tržištu, jako dobro.

U Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu zagađenje koje potiče od automobila. Starost voznog parka i praktično ne postojanje kontrole koju bi trebalo da vrše tehnički pregledi dovode do kritične situacije posebno u većim centrima kao Sarajevska kotlina. U Bosni i Hercegovini još nije izgrađen sistem za kontrolu kvaliteta vazduha. Budući sistem bi trebao da da odgovore kakav je kvalitet vazduha u pojedinim gradovima, da identifikuje glavne zagađivače, bude baza podataka za buduće odluke u pravcu smanjenja zagađenja i prati rezultate tih mjera. Kako je izjavio osnivač i vlasnik firme MLU Ing. Traugott Kilgus: "Nemojte kupovati zastarjelu opremu koju čete za par godina morati da mijenjate, mislite na budućnost, mi nudimo kompletnu uslugu i vrhunsku tehnologiju koja će vašoj zemlji omogućiti da u ovoj oblasti zadovoljite Evropske standarde koji su preduvjet za prijem vaše zemlje u EU."

Više o firmi MLU možete naći na njihovom zvaničnom siteu.

Izvor: PunGas.com