Autoindustrija
0

Preuzimanjem Opela biće otpuštanja i "bolnih rezova"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom preuzimanja kontrole kanadskog proizvođača automobilskih dijelova Magna nad njemačkim Opelom biće "bolnih" ukidanja radnih mjesta i vlada bi trebalo da prestane sa upotrebom javnih fondova kako bi ih spriječila, izjavio je danas evropski komesar za industriju i potpredsjednik Evropske komisije Günter Verheugen.

Prema poslovnom planu, koji je objavio Frankfurter Allgemeine Zeitung kanadska kompanija Magna priprema se da otpusti 11.000 radnika Opela širom Evrope, uključujući 4.000 u Njemačkoj.

Magna je najavila planove da zatvori postrojenje Opela u Antverpenu u Belgiji, gdje su za danas planirane demonstracije. Planirana su otpuštanja u Velikoj Britaniji i Španiji, ali je najavljeno da će ostati u pogonu sva četiri postrojenja u Njemačkoj.

Kritičari su napali prijedloge, ističući da Magna na račun drugih želi da očuva radna mjesta u Njemačkoj, jer je Berlin odobrio više milijardi eura garancija za zajam kao podršku dogovoru za otkup Opela od američkog General Motorsa.

"Trebali bi da prestanemo sa stvaranjem utiska da se radna mjesta mogu sačuvati sa novcem evropskih poreskih obveznika. To nije tačno. Pitanje gubitka radnog mjesta gurnut je na drugu stranu", rekao je Verheugen njemalkim medijima.

On je naglasio da se preuzimanje Opela i restruktuiranje evropske automobilske industrije "neće dogoditi bez otpuštanja i bolnih rezova".

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) saopštio je 10. septembra da je donesena odluka da će njemački Opel i sestrinska kompanija Vauxhall biti prodati kanadskoj firmi za prizvodnju automobilskih dijelova Magna.
Magna ima finansijsku podršku ruske banke Sberbank.
	
Opel ima ukupno 54.500 radnika širom Evrope, a 25.000 je zaposleno u Njemačkoj.

Opelov brend Vauxhall ima 5.500 radnika u Velikoj Britaniji, uglavnom u postrojenjima u Lutonu i Ellesmere portu.