auto
0

Predstavnici bh. autoindustrije zajedno izlagali na sajmu u Frankfurtu

NINA
Osam firmi iz oblasti proizvodnje autodijelova u BiH sudjelovalo je na sajmu automehanike u Frankfurtu od 13. do 29. septembra, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, Klastera Autoindustrije BiH i uz finansijsku podršku "GTZ" - Njemačka.

Kako je saopšteno iz Vanjskotrgovinske komore BiH, osim firmi FAMOS Sarajevo, SOKO Mostar, FAD Jelah, TRP Rogatica, Tvornica Opruga Uskoplje, UTL Višegrad, Panaflex Bijeljina i TMD-Al Gradačac, koje su se prezentovale zajedno, na posebnim štandovima su nastupile firme Pobjeda Tešanj, UNICO-Filter Tešanj i Enker-Tešanj, zbog specifičnosti proizvodnog programa.

To je prvi put da firme iz BiH na zajedničkom prostoru nastupaju na sajmu proizvođača autodijelova u svijetu. Na sajmu je sudjelovalo više od 4.500 firmi iz 75 zemalja svijeta.

Samo pojavljivanje Bosne i Hercegovine na zajedničkom štandu pobudilo je posebnu pažnju. Obavljeno je više od 1.000 poslovnih razgovora sa stranim partnerima. Firme iz Južnoafričke Republike i Egipta naručile su dijelove Panaflexa i Sokola. Iz Irana su stigle i ponude za kupnju nekih firmi iz Bosne i Hercegovine.

Predstavnici bh. firmi koje su nastupile na sajmu veoma su zadovoljni nastupom i ugovorima koji su najavljeni na sajmu. Posebno mnogo od pojavljivanja na sajmu očekuju firme FAMOS, SOKO, FAD i TRP.

U velikoj kongresnoj dvorani sajma, kako stoji u saopštenju, prezentirane su mogućnosti proizvođača autodijelova iz BiH. Predstavljen je kratak pregled firmi s osnovnim pokazateljima te propisi i zakoni za strana ulaganja. Prezentacija je, prema općoj ocjeni prisutnih, bila vrlo uspješna.

U sklopu pratećih manifestacija održavanja sajma u velikoj kongresnoj dvorani sajmišta održana je, između ostalih, i prezentacija zemalja jugoistočne Evrope, Rumunjske, Bugarske, Srbije i Crne Gore i Albanije.

Nakon održavanja sajma, istaknuto je u saopštenju, u organizaciji firme GTS iz Njemačke jedanaest predstavnika iz Bugarske, Srbije i BiH posjetili su proizvođače automobila Volkswagena u Wolfsburgu, Audija AG u Ingolstadtu, BMW AG u Dingolfingu te Daimler Chrysler AG u Stuttgartu, gdje su razgovarali i s vladinom institucijom Automotive Network AMZ u Chemnitzu (Sachsen).

Ta institucija je osnovana za predstavljanje svih proizvođača autodijelova u toj njemačkoj pokrajini i rezultati njenog rada više od pet godina su impresivni i evidentni. Njena glavna uloga je razvoj, predstavljanje firmi s tog područja, povezivanje i nastup na sajmovima. Osnivanje AMZ-a je posljedica instaliranja VW u Zwickau. Njihova iskustva predstavnicima firmi iz BiH bit će dragocjena za dalje aktivnosti u toj oblasti.