auto
0

Predstavljanje Land Rover LRX

FENA
Jedan od prvih hitova u 2008. bit će Land Rover LRX, koji će biti predstavljen na salonu NAIAS 2008 u Detroitu (od 19. do 26. januara). Iako se radi o konceptnom modelu, njegova je najava već uzburkala duhove.

Radi se o skraćenoj verziji Freelandera 2, koji će po formuli Rang Rovera Sport u tržišnoj verziji vjerojatno nositi oznaku Sport. Novi će Freelander, u verziji s troja vrata biti još atraktivniji. Bit će skraćen sa 450 na 435 cm i snižen sa 167 na 155 cm (zadržat će dužinu od 191 cm) te će ući u klasu kompaktnih SUV-modela. Time će VW Tiguan, Nissan Qashqai i Toyota RAV4 dobiti opasnog konkurenta, jer bi 'baby' Land Rover mogao biti novi kralj te klase.

Velik adut je privlačan stil, iza kojeg stoji Gerry McGovern, talentirani šef dizajna Land Rovera (proslavio se modelima MG F i Freelander 2). Forma kupe-terenca, koju će koristiti BMW X6 podjednako povećava privlačnost i aerodinamiku. Sve dobiva na težini uz 20-colne alu naplatke i novi dizajn prednjeg dijela s bi-xenonskim farovima i LED žmigavcima.

Oduševljava i dizajn unutrašnjosti, koja kombinira elektroničku tehnologiju kokpita (uključujući 'touch screen') i uzdignutu središnju konzolu s mesnatom ručicom sekvencijalnog mjenjača.

Zanimljivo je riješen integralni pogon. U paleti motora bit će benzinci: Ford-Mazdin 2.0 sa 145 KS i Volvov 2.5 Turbo sa 220 KS te dizelaši iz suradnja Forda i PSA - 2.0 sa 140 KS i 2.2 sa 152 KS. Poprečno ugrađen motor pokretat će prednje kotače, a stražnje će pokretati elektromotor, ugrađen u sklopu diferencijala. No, hibridna verzija ipak je namijenjena zahtjevnijim kupcima, a osnovne verzije pokretat će se prednjim pogonom. U opciji će, vjerojatno biti i klasičan 4x4 pogon, preko Haldexove spojke u sklopu stražnjeg diferencijala, kakav će se ugrađivati u model Kuga.

Konačna će verzija biti predstavljena na salonu u Parizu, početkom jeseni, a dolazak na tržište predviđen je za prvi kvartal 2009. godine.