auto
4

Praznik automobila u Ženevi

Klix.ba
Izložbeni prostor zauzima preko 80.000 kvadratnih metara. (Geneva International Motor Show)
Međunarodni sajam automobila u Ženevi ove godine ima svoje 84. izdanje i ponovo ulogu najvažnije izložbe automobila na početku godine. Noviteta nije nedostajalo, kao ni novih tehnologija, pa ćemo pokušati prenijeti barem dio te posebne atmosfere.

Prvi izvještaji govore kako ovogodišnji sajam automobila u Ženevi obara sve rekorde posjećenosti i premijera, a kako se moglo i očekivati naglasak je opet na električnom pogonu i hibridnim sklopovima koji su u punom zamahu te se sve češće nalaze u vrhunskim sportskim automobilima. Ukupno, na sajmu u Ženevi, na izložbenom prostoru od 80.047 kvadratnih metara, pojavit će se oko 250 izlagača iz više od 30 zemalja, a planirano je održavanje čak 146 svjetskih i evropskih premijera.

Sajam je uslovno rečeno počeo proglašenjem automobila godine, a ta prestižna titula ove godine pripala je novom Peugeotu 308. Na sajmu Peugeot je uz 308 u karavanskoj verziji predstavio i potpuno novi 108, koji stiže kao blizanac novom Citroenu C1 i Toyoti Aygo, koji su također premijerno predstavljeni u Ženevi.

Da su superminiji ove godine u Ženevi bili u fokusu potvrdio je i Renault, koji je pažnju usmjerio na premijeru potpuno novog Twinga. Uz odličan dizajn Twingo sada ima dodatni par vrata ali i zadnji pogon s motorom smještenim nazad.

Uz male automobile značajan broj premijera imali su i supersportski modeli, kao druga krajnost. McLaren je dovezao 650S Coupe, Lamborghini je napokon predstavio fugo očekivani Huracan, dok je i Ferrari sa Californijom T imao svjetsku premijeru. Ipak, i od ovih sportista bilo je jačih i zanimljivijih, a tu prije svega mislimo na Koenigsegg One:1 koji s razlogom nosi epitet "hipersportskog" auta jer ga pogoni 5,0-litarski aluminijski V8 motor koji proizvodi 1.341 KS uz 1.371 Nm obrtnog momenta. One:1 od 0 do 400 km/h ubrzava za 20 sekundi!

Među konceptima je uvijek teško probrati najzanimljiviji, ali tu su se svakako isticali Hyundai Intrado, Toyota FV2, Volkswagen T-Roc, Volvo Estate i Škoda VisionC koja najavljuje petovratni kupe ovog proizvođača.

Od ovih avangardnih konceptnih modela svakako su bili zanimljiviji koncepti za koje je već sada izvjesno da u sličnom izdanju dolaze u serijsku proizvodnju. Tako je mnoge obradovao dolazak Honde Civic Type R Concept koja će uskoro imati premijeru i kao serijski model, te sa oko 280 KS namjerava opet postaviti standarde među "hot hatch" modelima.

Ostale zanimljive modele i samu atmosferu pogledajte u fotogaleriji.