Juke mjenja Micru
0

Posljednja Nissan Micra iz "Sunderlanda"

Sarajevo-x.com
U augustu 1992. godine iz proizvodnog pogona Sunderland "izašla" je prva Nissan Micra. Sada, 18 godina poslije i nakon više od 2,3 miliona proizvedenih primjeraka, proizvodnja japanskog mališana u Velikoj Britaniji došla je do kraja.

Umjesto Micre, fabrika "Sunderland" će u budućnosti proizvoditi potpuno novi crossover model Juke, a prvi primjerci ovog automobila očekuju se sredinom augusta. Osim toga, u Sunderlandu se proizvode i drugi Nissanovi modeli, kao što su Note, Qashqai i Qashqai+2.

Jedno je sigurno, malena Micra je zaslužila status ikone, jer je pored dobrih prodajnih rezultata, omogućila da pogon u Sunderlandu postane izuzetno važan dio kompanije "Nissan". Sa 4.700 zaposlenih, pogon u Sunderlandu je najveći proizvođač i izvoznik automobila u Velikoj Britaniji.

Prva Micra, koja se 1992. godine proizvela u Sunderlandu, pripadala je seriji K11, a brzo je osvojila priznanje kupaca iz cijele Evrope, te je postala prvi japanski automobil, koji se okitio titulom evropskog automobila 1993. godine. Tvornica "Sunderland" je u sljedećih deset godina proizvela gotovo 1.4 miliona Micri K11, da bi 2002. godine ista bila zamijenjena modelom K12. Nova generacija japanskog mališana pokazala se jednako popularnom kao i prethodna, pa je u prvih šest mjeseci proizvedeno više od 100.000 primjeraka.

Fabrika u Sunderlandu je tokom osam godina proizvela gotovo milion Micri K12, uključujući i njenu atraktivnu Coupe + Cabriolet verziju iz 2005. godine. Sveukupno, pogon Sunderland je od 1992. godine proizveo 2.368.704 primjerka modela Micra,čime je ovaj automobil postao dio njegovog identiteta i najpoznatiji model tvornice koja je sa radom započela još 1986. godine.

Micru u ovom pogonu zamjenjuje izuzetno zanimljivi Juke, koji će nastaviti tamo gdje je Micra stala. "Odlazak" iz Sunderlanda ne znači kraj za Micru, čija će se nova generacija, predstavljena na sajmu automobila u Ženevi u martu ove godine, proizvoditi u nekoliko globalnih lokacija, kao što je Chennai u Indiji. Nova Micra u Evropu stiže u septembru.