auto
0

Polo pete generacije stigao na bh. tržište

Sarajevo-x.com
Dugoočekivani novitet iz Volkswagena konačno je stigao na bh. tržište. Polo pete generacije javnosti je predstavljen na konferenciji za novinare održanoj danas u prostorijama ASA Prevent grupacije.

"Sretni smo što imamo priliku predstaviti toliko najavljivani Polo pete generacije. Vjerujemo da će, baš kao i širom svijeta, novi Polo oduševiti vozače i postati prvi izbor kupovine gradskog automobila", izjavio je Senad Olovčić, direktor kompanije ASA Auto.

Dizajnerski tim novog Pola na čelu sa Walterom de Silva rukovodio se prilično jednostavnom parolom "jednostavno, čisto i jasno", tako da novi Polo u sebi objedinjuje prepoznatljive elemente modela Scirocco i Golfa VI koje su sada uspješno prenesene u klasu gradskih automobila.

Benzinski motori kreću se sa ponudom od trocilindarskog 1.2 motora sa 60 i 70 KS, a nastavlja se četverocilindričnim 1.4 motorom od 85 KS. Kod dizelskih motora u ponudu dolazi novi tihi i štedljivi 1.6 litreni common rail TDI dizelaš najveće snage 75, 90 i 105 KS. Dizelska osnova 1,6 TDI motora s crommon rail sistemom ubrizgavanja i tehnikom s 4 ventila je 2,0 l (103 kW) TDI-motor s common rail sistemom ubrizgavanja.

Svi motori ispunjavaju strogu Euro 5 normu o ispušnim plinovima. Većina motora dolazi sa ručnim mjenjačem sa pet stepeni prijenosa, a prvi put će biti kod Pola ponuđen i DSG mjenjač s dvostrukom spojkom.

Sigurnost se kod novog Pola zasigurno piše velikim slovima pa tako svi serijski modeli posjeduju četiri zračna jastuka, ABS kočnice i ISOFIX sidrišta za dječije sjedalice što je rezultiralo Polo-vim osvajanjem 5 zvjezdica na pooštrenim NCAP sigurnosnim testovima.

Zahvaljujujući još optimalnijoj krutosti karoserije i veoma inteligentnoj konstrukciji sistema na branicima novog Pola smanjeni su troškovi popravke ovog vozila.

"Sigurni smo da će budući kupci novog Pola u njemu prepoznati onu već dobro poznatu Volkswagen dodatnu vrijednost, koja kod novog Pola dolazi u vidu praktičnosti, vozačeve sigurnosti ali i klasifikacije jer manje štete na vozilu u slučaju sudara znače povoljniji razred osiguranja", izjavio je Ismir Omeragić, brend menadžer Volkswagena u BiH.

Prvi model VW Pola izašao je 1975. godine, a do pete generacije ovog modela proizvedeno je ukupno 10.600.000 primjeraka.