Najzanimljivije premijere
0

Pogledajte raskoš sajma u Ženevi

Sarajevo-x.com
Lamborghini Aventador LP700-4
Nakon što je otvoren sajam automobila u Ženevi, najviše pažnje je privuklo nekoliko zanimljivih automobila od kojih će se neki naći u vlasništvu sretnih i imućnih zaljubljenika u četverotočkaše.

Lamborghini Aventador LP700-4 je nasljednik aktuelnog modela Murceialago. Aventador posjeduje v12 motor koji ne samo da je snažniji sa svojih 691 KS, nego je manji i lakši od Murceialagovog motora. Aventador je ukupno lakši za 90 kg od Murcielaga, a njegova cijena će biti oko 300.000 dolara.

Ferrari FF je novitet koji će zamijeniti Ferrari 612. Uz neobičan oblik karoserije, ističe se i pogonom na sva četiri točka.

Jaguar ove godine u Ženevi slavi pedesetu godišnjicu svog slavnog modela E-type. Povodom toga je predstavljen model XKR-S koji se, između ostalog, može pohvaliti sa 550 KS.

Pagani Huayra košta malo više od milion dolara. U prodaji će se na američkom tržištu naći krajem godine. Očekuje se da će ih biti prodano samo petnaest.

Aston Martin Virage ima bolje performanse od modela DB9. Njegov 6,0-litarski V12 motor isporučuje 497 KS i 570 Nm. Šestostepeni automatski mjenjač je iznad zadnje pogonske osovine, što doprinosi savršenoj raspodjeli težine sa odnosom od 50-50 po osovinama.

Opel Ampera će se na tržištu naći krajem godine po cijeni od 60.000 dolara. Radi se o evropskoj verziji Chevroleta Volt. Proizvodnja će se vršiti u Detroitu.

Porsche Panamera S Hybrid koristi isti hibridni sistem kao i SUV Cayenne Hybrid. Panamera može preći velike udaljenosti pri brzinama koje su karakteristične za autoput, a da pri tome benzinski motor bude potpuno ugašen. Pomoću električnog motora može ubrzati do 80 km/h. Cijena ovog automobila će biti oko 95.000 dolara kada se pojavi na američkom tržištu.

Koncept Mini Rocketman je zaista minijaturan u odnosu na ostale Minijeve automobile. U poređenju sa veličinom ostalih dijelova, vrata ovog automobila itekako dominiraju.

Morgan Three-Wheeler pokreće V-Twin motor motocikla sa 115 KS. Uparen je sa Mazdinim petostepenim mjenjačem. Njegova cijena je oko 40.000 dolara.

Koncept FT-86 II označava Toyotin povratak na tržište sportskih automobila. Pokreće je Subaruov motor uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Subaru će također proizvesti sličan automobil.

Rolls-Royce 102EX je električna verzija Rolls-Royce Phantoma. Za sada nema planova za serijsku proizvodnju. Zbog svoje težine koja je jednaka prosječnom SUV-u, 102EX koristi veliku bateriju koja napaja njegov električni motor.

Koncept Volkswagen Bulli je prvi mikrobus kojeg je VW predstavio od 2002. godine. Pokreće ga električni motor pomoću kojeg može preći 300 km sa jednim punjenjem baterije. Baterija se napuni za manje od sat vremena. Sljedeći produkcijski mikrobus VW-a možda i neće imati električni pogon.