auto
0

Počinje masovna prodaja navigacijskih uređaja

Sarajevo-x.com
Proizvođači prijenosnih navigacijskih uređaja započinju utrku za osvajanje tržišta u ovogodišnjoj shopping sezoni. Garmin i TomTom, trenutno najveći proizvođači navigacijskih sistema, već su počeli izbacivati jeftinije modele kako bi što prije osvojili ovo vrlo zanimljivo tržište.

Trend izbacivanja jeftinijih modela značit će i manje profite za Garmina i TomToma, ali time se ove kompanije spremaju povećati svoj udjel u tržištu navigacijskih sistema, ističu analitičari.

"Prijenosni navigacijski uređaji postali su nezaobilazan uređaj koji morate imati", izjavio je Ingrid Ebeling, analitičar JMP Securities.

Vrijednost tržišta navigacijskih uređaja se procjenjuje na 8,5 milijardi eura ove godine, što je rezultat proizvodnje jednostavnijih uređaja Garmina i TomToma za obične korisnike.

Inače, uređaji s navigacijskim sistemima mogu vam u svakom trenutku reći gdje se tačno nalazite prema kartama snimljenim na uređajima. Mogu vas navigirati gdje god želite voziti/ići. Također imaju i dodatne opcije - mp3 player, bluetooth mogućnosti i mnogo toga, ovisno od modela.