Novost na proizvodnoj traci
0

Počela proizvodnja Volva C30 Electric

Sarajevo-x.com
Volvo C30 Electric upravo je izišao iz prve faze proizvodnog razvoja. Odmah poslije ljeta bit će realizirane i prve isporuke ovog modela kupcima na leasing - ponajprije kompanijama, vlastima i vladinim organizacijama.
Odmah nakon proizvodne trake, Volvo C30 Electric bit će isporučivan leasing kupcima širom Evrope, ponajprije onima u Švedskoj, Belgiji, Holandiji i Norveškoj. Još od jeseni 2010. godine provođena su testiranja na flotama od 50 automobila, najčešće interno, unutar Volvo Car korporacije. Pored toga Volvo C30 Electric bio je i dijelom "One Tonne Life" projekta u kojemu je jedna odabrana švedska porodica morala živjeti ekološki inteligentno i efikasno u razdoblju od šest mjeseci. Do 2012. planira se proizvesti 250 primjeraka ovog modela, a možda i više ukoliko tržište pokaže povećan interes.

Volvo C30 Electric proizvodi se na uobičajenoj proizvodnoj traci u Ghentu, a zatim se transportira u Goteborg na ugradnju motora, akumulatora i druge potrebne elektronike. Baterija se ugrađuje na mjestu običnog benzinskog motora te u posebnom odjeljku u centralnom tunelu. Kao rezultat toga odjeljak za prtljagu je nepromijenjen kao kod običnih modela. Automobil se nadopunjava energijom preko obične električne utičnice. Kompletna nadopuna traje sedam sati, a doseg vožnje iznosi do 150 kilometara uz pun akumulator. Najveća brzina je 130 km/h, a automobilu trebaju četiri sekunde da ubrza od 0-50 km/h.

Projekt C30 Electric dio je ambiciozne Volvo strategije elektrifikacije koja će biti provedena tokom sljedećih godina. Ovaj je automobil do sada postigao vrlo značajan publicitet na međunarodnom nivou.