auto
0

Počela proizvodnja u fabrici Honde u Kini

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japanska kompanija za proizvodnju automobila Honda potvrdila je da je danas počela potpuna proizvodnja u njenoj fabrici dijelova u Kini, gdje je zbog štrajka zaposlenih bila blokirana proizvoidnja.

"Postrojenja u fabrici u Foshanu jučer su djelimično počela sa radom, dok je danas u potpunosti počela proizvodnja", izjavio je danas portparol kompanije, dodajući da jedan dio radnika i dalje smatra da je povećanje nedovoljno.

On je, međutim, dodao da više neće biti pregovora sa zaposlenima.

Kompanija je juče saopštila da je ponudila povećanje plata za 24 posto radnicima u fabrici Honda Auto Parts Manufacturing u Foshanu, u provinciji Guangdong, čime je mjesečna zarada zaposlenih povećana na 1.910 juana /(228 eura).

Četiri fabrike kompanije Honda u Kini obustavile su prošle sedmice proizvodnju zbog štrajka u fabrici za proizvodnju automobilskih dijelova. 

Zbog štrajka zaposlenih u fabrici u Foshanu, koji zarađuju prosječno manje od 1.500 juana (180 eura) mjesečno, zatvorena je proizvodna linija.

O uslovima rada kineskih radnika i visini njihovih zarada posljednjih nedjelja raspravlja se u Kini nakon serije samoubistava u kineskim fabrikama tajvanske kompanije Foxconn, vodećeg proizvođača tehnoloških komponenti.
Kompanija Foxconn je danas najavila povećanje plata za 30 posto kineskim radnicima.