auto
0

Počela proizvodnja električnog Volva C30

FENA
Volvo C30 Electric upravo je izašao iz prve faze proizvodnog razvoja. Odmah poslije ljeta bit će realizovane i prve isporuke ovog modela kupcima na leasing, ponajprije tvrtkama, vlastima i vladinim organizacijama.

Volvo C30 Electric bit će isporučivan leasing kupcima diljem Europe, ponajprije onim u Švedskoj, Belgiji, Holandiji i Norveškoj. Još od jeseni 2010. godine provođena su testiranja na flotama od 50 automobila, najčešće interno, unutar Volvo Car korporacije. K tome Volvo C30 Electric bio je i dijelom 'One Tonne Life' projekta u kojem je jedna odabrana švedska porodica morala živjeti ekološki inteligentno i učinkovito u razdoblju od šest mjeseci. Do 2012. planira se proizvesti 250 primjeraka ovog modela, a možda i više ukoliko tržište pokaže povećan interes.

Volvo C30 Electric proizvodi se na uobičajenoj proizvodnoj traci u Ghentu, a zatim se transportira u Goteborg na ugradnju motora, akumulatora i druge potrebne elektronike. Baterija se ugrađuje na mjestu običnog benzinskog motora te u posebnom odjeljku u centralnom tunelu. Kao rezultat toga odjeljak za prtjag je nepromijenjen kao kod običnih modela.

Automobil se nadopunjava energijom preko obične električne utičnice. Kompletna nadopuna traje 7 sati. A doseg vožnje iznosi do 150 km uz pun akumulator. Najveća brzina je 130 km/h, a automobilu trebaju 4 sekunde da ubrza od 0-50 km/h. Projekt Volvo C30 Electric dio je ambiciozne Volvo strategije elektrifikacije koja će biti provedena tokom sljedećih godina. Ovaj je automobil do sada postigao vrlo značajan publicitet na međunarodnom nivou.