Trke izdržljivosti
1

Pobjeda Toyote na domaćem tlu u Japanu

Klix.ba
Toyota Racing tim je jučer odnio pobjedu u uzbudljivoj utrci Six Hours of Fuji, čime je obradovao svoje navijače u domovini i osigurao drugu pobjedu u ovogodišnjoj sezoni FIA Svjetskog prvenstva u izdržljivosti.
Toyotini vozači Alex Wurz, Nicolas Lapierre i Kazuki Nakajima su jučer u modelu TS030 hibrid osigurali drugu pobjedu za Toyota Racing Team u ovogodišnjoj sezoni FIA Svjetskog prvenstva u izdržljivosti na domaćem tlu u Japanu.

“Učestvovati u ovako uzbudljivoj utrci i pobijediti pred našim navijačima je poseban doživljaj. Cijeli tim je obavio izvanredan posao i ostao fokusiran na pobjedu usprkos pritisku koji su osjećali zbog činjenice da se utrka održava na domaćem tlu,” izjavio je Yoshiaki Kinoshita, vođa tima.

Napeta utrka sa #1 Audi, okončana je u korist Toyote samo nekoliko kilometara dalje od Higashi-Fuji Tehničkog centra, gdje je i razvijen TOYOTA HYBRID Racing System.

“Ovo je izuzetno poseban dan, ne samo za Toyota Racing Team, već za cijelu Toyota porodicu. Naša prva pobjeda u Brazilu je bila nevjerovatno iskustvo, ali pobijediti ovdje tako blizu Higashi-Fuji Tehničkog centra, gdje je lociran pogon TOYOTA Motor Sport je poseban doživljaj,” izjavio je Alex Wurz, jedan od vozača.

Pobjedom od 11.223 sec, Kazuki Nakajima ima čast biti prvi Japanac pobjednik FIA Svjetskog prvenstva u izdržljivosti od 1992. godine, kada je Hitoshi Ogawa odnio pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Toyota modelu TS010 u gradu Monza.

Toyota Racing tim se već priprema za naredni izazov – osmu i konačnu rundu Svjetskog prvenstva u izdržljivosti, koja je održava u Šangaju, Kina, 28. oktobra, 2012. godine. Alex i Nicolas će voziti #7 TS030 HYBRID, dok će se Kazuki takmičiti u Super GT utrci u gradu Motega.