auto
7

Peugeot predstavio novi i-Cockpit

Klix.ba
Pugeot otkriva svoju viziju vozačevog mjesta sutrašnjice i predstavlja novi i-Cockpit. Osmišljen za intuitivno, sigurno i prirodno iskustvo u vožnji, ovaj funkcionalni izložbeni primjerak najavljuje budućnost putničke kabine u idućim modelima ove francuske marke.

Napredna ergonomija, digitalni prikaz u visini očiju, interaktivni dodirni ekran, tehnologija nikad nije bila uklopljena u tako lijep prostor. Oblikovan je na temelju iskustava 2,2 miliona korisnika prve generacije Peugeot i-Cockpit unutrašnjosti, kojim su opremljeni Peugeot modeli 208, 2008 i 308. Novi Peugeot i-Cockpit vozaču pruža intenzivan doživljaj i omogućuje mu da zajedno s putnicima uđe u novu poticajnu, emocionalnu dimenziju.

Kako bi otišao još korak dalje u potrazi za istinskim užitkom, Peugeot se već nekoliko godina posvećuje dubokom promišljanju vozačevog mjesta kako bi ponudio najbolje automobilsko iskustvo.

Iz te je potrage proizašao inovativni koncept unutarnjeg uređenja: Peugeot i-Cockpit. Čine ga sljedeći bitni elementi: - Kompaktni upravljač, za jednostavnije upravljanje i izvanredne doživljaje u vožnji. S njim vožnja postaje igra. Ruke ne trebaju biti toliko raširene pa se tokom vožnje smanjuje raspon pokreta i povećava se brzina i okretnost vozača, dok mu se istodobno nudi opuštenije vozačevo mjesto. - Instrumentna ploča u visini očiju na kojoj se prikazuju informacije u vidnom polju vozača omogućuje mu da ne skreće pogled s ceste i da se usredotoči na putanju vozila. Zahvaljujući malom upravljaču taj ergonomski položaj poboljšava udobnost vozača i smanjuje njegov umor. - Velik dodirni ekran na intuitivan način objedinjuje komande svih funkcija koje poboljšavaju udobnost (radio, klimatizacija...) i omogućuje prirodno upravljanje svom opremom vozila.

Stoga je komandna ploča iznenađujuće pročišćena, savremena i tehnološki napredna. Gotovo i nema tipki, što zajedno s primijenjenim plemenitim materijalima visokokvalitetne izrade naglašava posebnost kojom se odlikuje Peugeot i-Cockpit® i pobuđuje užitak, okretnost i usredotočenost vozača. Sada je unutrašnjost vozila Peugeot prepoznatljiva na prvi pogled i vrlo je privlačna.

PEUGEOT i-Cockpit® – visoka tehnologija najnovije generacije

Istraživanja su navela Peugeot da osmisli i-Cockpit nove generacije, koji istovremeno nudi svu naprednu tehnologiju za udobnost i sigurnost, ali i budi sva osjetila putnika u vozilu.

Inženjeri i dizajneri marke PEUGEOT to su ostvarili prednjim dijelom automobilske kabine koji nalikuje pravoj skulpturi. Dobro razvijen i vrlo funkcionalan, i-Cockpit je u drugoj generaciji zadržao sva svoja prepoznatljiva obilježja, ali u tehnološki naprednom obliku.

Upravljač je još kompaktniji i redizajniran je uz obruč s dva ravna dijela, što omogućuje bolje držanje i još više oslobađa vidno polje i prostor za noge vozača.

Na instrumentnoj ploči u visini očiju prikazuje se digitalna slika visoke rezolucije, dijagonale 12,3’’ i futurističkih grafičkih elemenata. Može se u potpunosti podesiti i personalizirati te objedinjuje sve što vozač želi imati direktno u svom vidnom polju. Estetiku svake konfiguracije naglašavaju atraktivne animacije i prijelazi.

Veliki dodirni ekran od 8’’ služi kao tablet postavljen u središtu komandne ploče i opremljen je vrhunskom tehnologijom za reaktivniju i praktičniju uporabu.

Sve je to upotpunjeno pomno obrađenom središnjom konzolom. Niz prekidača, odnosno vrlo elegantnih hromiranih tipki, privlači vozača i godi njegovom pogledu, dok je njihova metalna površina nježna na dodir. Taj se doživljaj nastavlja uz vrlo modernu i ergonomsku ručicu mjenjača koja radi s pomoću laganih pokreta.

U ovaj novi koncept može se ugraditi najbolja tehnologija koja je trenutno dostupna na tržištu:

  • navigacijski sistem 3D povezan s internetom i s glasovnim prepoznavanjem, uz informacije o prometu u stvarnom vremenu koje pruža Tom Tom Traffic i mogućnost prikaza navigacije i uputa za vožnju izravno na instrumentnoj ploči; telefoniranje slobodnih ruku s glasovnim prepoznavanjem, automatsko upravljanje SMS-ovima (čitanje, slanje);
  • informacije o brojnim dostupnim sustavima za pomoć u vožnji;
  • internetske usluge zahvaljujući funkciji Mirror Screen i tehnologijama Apple CarPlayTM, Mirrorlink® i Android Auto.

Novi Peugeot i-Cockpit nudi i mogućnost podešavanja jačine svjetla i mogućnosti promjene vizuelnog i zvučnog ugođaja, prilagođavanje muzičkog ugođaja, dodira, masažnih tačaka raspoređenih na više mjesta u sjedištima kao i mirisnih osvježivača prostora.

Putnicima se nude dva standardna ugođaja: "Boost" za dinamičniju vožnju i "Relax“ za mirniju vožnju. Te se dvije mogućnosti mogu u potpunosti personalizirati i rasplamsati užitak vozača i putnika te pružiti istinski jedinstveno i nezaboravno iskustvo u kabini.