auto
0

Peugeot najavio SUV-ove s GTi oznakom

Klix.ba
Foto: Miloš Dvorak/autoexpress.co.uk
Foto: Miloš Dvorak/autoexpress.co.uk
Direktor Peugeotovog odjela Sport Bruno Famin je najavio dolazak nekoliko SUV-ova sa GTi oznakom, a inspracija je 2008 DKR, koji je vožen na Dakaru.

"Model 2008 DKR je u potpunosti u skladu sa strategijom našeg brenda. Utrke poput Dakara postaju sve veće i veće, a mi pobjeđujemo. Model 2008 je naš automobil godine. Cross-country program odgovara našoj strategiji razvoja našeg brenda. Na ovaj način promovišemo naše SUV-ove i stvaramo im bolji imidž", izjavio je Famin.

Peugeot 2008 Gti bi bio napravljen na uspjehu modela 208 i 308 GTi, a fotografija u prilogu pokazuje kako bi mogao izgledati. Imat će masivne branike i naplatke od legura, snažni benzinski motor s turbopunjačem uparen sa manuelnim mjenjačem, kao i pogon na prednje točkove. Famin vjeruje da pogon na sva četiri točka nije potreban, a kao primjer je naveo model 2008, koji je s prednjim pogonom u različitim uslovima jednako dobar kao i vozilo s pogonom na sva četiri točka.

"Nakon što u proizvodnji standardnih modela primijenimo sve ono što smo naučili na Dakaru, uspjet ćemo. Sve što naučimo će biti dio cestovnih automobila. Nije nas strah rizikovati", završio je Famin.