auto
2

Peugeot na Dakar reliju nakon 25 godina

Klix.ba
Peugeot se prvi put poslije 25 godina pojavio na startnoj rampi Dakar relija gdje je svoj povratak upotpunio sa tri nova automobila Peugeot 2008 DKR.

Peugeot 2008 DKR sa svojim dimenzijama od 4.009 mm x 2.033 mm x 1.912 mm (DxŠxV) oslanja se na snažni 340 KS V6-biturbo dizel motor, zapremine 2.993 ccm. Maksimalna brzina iznosi 200 km/h i model se oslanja na zadnji pogon, sa gumama od 37 inča, dok zapremina rezervoara iznosi 400 litara.

Za svoju najnoviju avanturu Peugeot je oformio tim koji čine poznati uspješni vozači: Stephane Peterhansel, Cyiril Depres i slavni Carlos Sainz koji se nakon šampionskih titula u WRC-u pokazao itekako uspješnim i na Rally Raid takmičenjima, u tandemima sa iskusnim navigatorima. Trojica vozača zajedno imaju 17 trijumfa na Dakar reliju, računajući i dva i četiri točka, sa afričkim i južnoameričkim izdanjima takmičenja.

Već drugi dan Dakar relija, vozački tim prešao je najdužu kompleksnu stazu sačinjenu od uskih I vijugavih predjela te prašine i pijeska dužine 528 km. Sa samo pređenim desetim dijelom rute, kraj trećeg od 13 dana, potpuno novi Peugeot 2008 DKR nastavio je sa postizanjem napretka na Dakar reliju.

Cilj Peugeot tima je prvenstveno stići do cilja nazad u Buenos Aires 17. januara, te preći ukupno 9000 km prateći rutu koja prolazi kroz Čile i Boliviju.

Na žalost, Carlos Sainz je prvi vozač Peugeota koji se morao povući iz daljeg takmičenja na ovom reliju. Nakon pet dana dobre i brze vožnje napravio je grešku zbog koje se žestoko isprevrtao pet puta, a nakon čega njegov auto nije bio u stanju da nastavi sa takmičenjem.

Peugeot je na Dakar reliju bio nepobjediv u periodu od 1987. do 1990. godine kada je zabilježio četiri uzastopne pobjede.