Pet zvjezdica za sigurnost
1

Peugeot 208 odličan na EuroNCAP-u

Klix.ba
Peugeot 208, frontalni udar.
Euro NCAP (New Car Assessment Programme) je ove godine uveo novi sistem dodjeljivanja nagrada koja je strožiji i zahtjevniji, ali ujedno i izazovniji za proizvođače automobila u takmičenju njihovih modela za Euro NCAP zvjezdice. I pored zahtjevnijih kriterija, Peugeot 208 je dobio 5 zvjedica, što je ujedno i najviša moguća ocjena.

Pet zvjedica na Euro NCAP-u je potvrda za Peugeot da su uspjeli kreirati automobil koji je izuzetno siguran, a na testu EuroNCAP je koristio Peugeot 208 1.4 HDi Active sa upravljačem na lijevoj strani.

Peugeot 208 u serijskoj opremi dolazi sa ABS-om, ESP-om, šest zračnih jastuka, tempomatom, signalizacijom za nevezane pojaseve i ostalim sigurnosnim dodacima. Promjena vozačeve pozicije je dodatno doprinjela jačanju sigurnosnog faktora jer je skraćeno vrijeme pomjeranja vozačevog pogleda sa ulice na instrument tablu.

Dodatne prednosti koje proizilaze iz nove "arhitekture" su da je 208 lakši za 110 kg u prosjeku u odnosu na 207-icu, te emituje manje CO2 i ostvaruje nižu potrošnju goriva.