auto
0

Pet Volvo modela osvojilo IIHS Top Safety Pick nagradu

Sarajevo-x.com
Vodstvo Volvo Car korporacije na polju sigurnosti potvrdio je i Insurance Institute for Highway Safety (osiguravajući institut za cestovnu sigurnost) dodjelom Top Safety Pick nagrade.

Godišnja nagrada koju dodjeljuje IIHS, prepoznaje najsigurnije automobile, a čak pet Volvo modela (C30, S60, S80, XC60 i XC90) osvojilo je nagradu za 2012. godinu. Volvo je ujedno i jedini evropski luksuzni brend, sa pet nagrađenih modela u novom IIHS izvještaju.

''Rizik učešća i povrede u jednom od naših posljednjih modela, smanjenja je za više od dvije trećine u poređenju sa Volvo modelima iz '70-ih godina prošlog stoljeća. Sada nastavljamo našu viziju da do 2020. godine niko ne bi trebao poginuti, niti biti ozbiljno povrijeđen u Volvo automobilu'', izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Car korporaciji.

Izvrsne US NCAP ocjene

Posvećenost Volvo Car korporacije sigurnosti, prepoznalo je nekoliko sigurnosnih studija. Tako je Volvo XC60 jedini crossover SUV dobitnik IIHS Top Safety Pick nagradom i osvojenih pet zvjezdica na američkom NCAP sigurnosnom testu.

Automatsko kočenje smanjuje posljedice nesreće

Ranije ove godine, prednosti inovativne City Safety tehnologije, koja uključuje i automatsko kočenje pri nižim brzinama, dokumentovane su u IIHS izvještaju uz opasku da smanjuje mogućnost nesreće za do 22 posto. IIHS studija o osiguravajućim potraživanjima koja su uključivala Volvo XC60, pokazuje da City Safety smanjuje povrede putnika za 51 posto, dok su troškovi štete manji za više od 20 posto. Slična studija švedske osiguravajuće kompanije Volvia, pokazala je da su Volvo modeli opremljeni automatskim kočenjem smanjili učešće u udarcima u zadnji dio vozila ispred za 22 posto.

Osiguravajući institut za cestovnu sigurnost

Osiguravajući institut za cestovnu sigurnost je neprofitabilna, američka organizacija, koju su 1959. godine osnovale osiguravajuće kuća sa sjedištem u Arlingtonu, Virginia. Za cilj ima smanjenje broja saobraćajnih nesreća i postotka povreda te štete na vozilima, a u tu svrhu provodi istraživanja i ocjenjuje sigurnost najpopularnijih putničkih vozila, kao i određenih proizvoda koji doprinose sigurnosti, kao što su dječije sjedalice. Top Safety Pick je godišnja nagrada za najsigurniji automobil. Kako bi je osvojilo, vozilo mora osvojiti ocjenu dobar u svim kategorijama testa, a sistem elektronske kontrole stabilnosti mora biti ponuđen bar kao opcija.