auto
0

Pet Volkswagen vozila najbolji u svojim klasama

NINA
Wolfsburg, 21.april 2004. – Prvaci u segmentima: Polo, Golf, Passat, Touran, Multivan/Transporter. Izvanredan uspjeh novog Golfa – 40% povećanje prodaje u martu '04.

Volkswagen marka je sa 5 prvih mjesta na njemačkom tržištu novih vozila zabilježila izuzetan uspjeh u 1. kvartalu ove godine. Uživajući veliku naklonost kupaca Volkswagenovi modeli Polo, Golf, Passat, Touran i Multivan/Transporter ponovo su najprodavaniji automobili u segmentima kojim pripadaju.

Time je ukupno učešće Volkswagena u 1. kvartalu, prema statistikama nadležne službe Saveznog resornog ministarstva (KBA), dostiglo 18,3 procenta (140.067 novih vozila), tako da je marka, nasuprot trendu, učvrstila svoju lidersku poziciju. Samo su Polo, Golf i Passat zajedno imali veći broj prodatih vozila nego što je bilo koji drugi ponuđač mogao postići sa kompletnim spektrom svojih modela.

U periodu januar-mart tekuće godine ubjedljivo najveći uspjeh na njemačkom tržištu imao je automobil, čiji uspjeh predstavlja nastavak «ultimativne» serije uspjeha koja traje već desetljećima – GOLF. U martu je zabilježio porast prodaje za 40,1% u odnosu na prethodni mjesec. Doslovno 50.258 Golfova (26,6% ukupnog tržišta vozila Golf-klase) prodato je u 1. kvartalu – više nego dvostruko veća prodaja u odnosu na drugoplasirani model ovog segmenta. Kao No 1 svoje klase i drugoplasirani na njemačkom tržištu ponovo je Passat sa 24.671 prodata vozila. Prvi u segmentu također je i Volkswagenov Polo (20.963). Poziciju najprodavanijeg Van-a u Njemačkoj sa 19.946 jedinica zauzima Touran (+55,2 procenta u odnosu na februar). Nadmoćni KBA-pobjednik ponovo je Multivan/Transporter: 43,4 procenta učešća u segmentu podatak je koji govori sâm za sebe.