Umjesto standardne garaže
0

Parkirajte auto i sakrijte ga

Sarajevo-x.com
Lopovima se ovo nikako neće svidjeti. Nova garaža koja je izumljena u svrhu što boljeg očuvanja automobila ima hidrauličku platformu koja omogućava da vozilo sakrijete nakon što ga dovezete na mjesto gdje je ugrađena.

Platforma se može ugraditi ispod vodene površine, cvijetne bašte, šljunkovite staze, pa čak i ispod drugog automobila.

Futuristički izum za parkiranje napravljen je po ugledu na podzemne hangare aviona Thunderbirds koji se otvaraju na dodir elektroničkog ključa kad treba otpočeti misiju.

Britanski proizvođač ovih zanimljivih garaža zabilježio je odličnu prodaju otkako se u julu 2008. izum pojavio u prodaji.

Dosad je izgrađeno osam ovakvih parking mjesta, četiri se trenutno grade, a preko 10 ih je naručeno i čeka isporuku. Na ugradnju se čeka i do četiri mjeseca, a eksperti predviđaju da će potražnja biti sve veća.

Menadžer kompanije koja nudi ova rješenja, Alastair Soper, izjavio je: "100 posto je sigurno, daleko više nego obične garaže, a vozilo je u potpunosti zaštićeno."

"U Londonu mnogo ljudi ima garaže koje želi upotrijebiti kao dodatne prostorije u kući jer tako kuće dobijaju na vrijednosti. Instaliranjem Cardoka omogućavamo im da svoj prostor bolje iskoriste", tvrdi Soper, a prenose britanski mediji.

On dalje ukazuje na podatke prema kojima su poplave u tom dijelu svijeta dijelom uzrokovane betoniranjem tla koje stoga ne uspijeva upiti padavine.

"Ugrađujemo udubljenja koja predstavljaju skrivenu platformu i dio koji skuplja vodu koja spadne sa mokrog auta kad se parkira", dodaje menadžer. "Ona se može upotrijebiti za navodnjavanje bašte umjesto za bacanje."

Izgradnja konstrukcije traje 10 sedmica, a postavljanje na željenu lokaciju tri dana. Košta 45.500 eura bez takse i troškova ugradnje koji zavise od terena na koji se ugrađuje. Ako želite instalaciju lifta koji će podići jedno i omogućiti parkiranje drugog auta, cijena je nešto veća.