Hibridi u Parizu
0

Pariska Gradska uprava će testirati Plug-in Hybrid vozila

Sarajevo-x.com
Toyota i EDF su uručili ključeve tri Plug-in Hybrid vozila (PHV) u gradu Parizu. Tokom sljedeće tri godine, ova vozila će se koristiti od strane različitih odjela Gradske uprave i potvrditi relevantnost i učinkovitost ove tehnologije kao jedne među održivim rješenjima mobilnosti koja se koriste u glavnom gradu Francuske.

Za Toyotu i EDF-a, ovo novo partnerstvo s Gradom Parizom je u kontekstu velikih demonstracija projekta PHV tehnologije i infrastrukture za punjenje, koji već obuhvata više od 100 PHV vozila i infrastrukturu punjenja u Francuskoj.

Za Toyotu, program demonstracije PHV vozila u Francuskoj je dio globalnog projekta koji uključuje 600 Prius Plug-in hibrida, koji su također raspoređeni u Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji te u 17 drugih evropskih zemalja. Cilj Toyote je da se ubrza istraživanje PHV tehnologije i njene performanse.

EDF-Toyota je evropsko partnerstvo osnovano s ciljem testiranja PHV vozila na cestama u Francuskoj u jesen 2007, a zatim prošireno u Veliku Britaniju u 2008 godini. Za EDF, ovo će procijeniti različita rješenja za operativnu podršku infrastrukture.

Plug-in hibridno vozilo koristi Toyotinu potpunu hibridnu tehnologiju, s dodanom mogućnošću da se njegova baterija može se puniti pomoću standardne električne utičnice. Toyotin PHV Prius je najbolje riješenje: za kratke udaljenosti, se može voziti kao električno vozilo, što rezultira tihu vožnu i nula emisija CO2. Za veće udaljenosti, PHV radi kao konvencionalni hibridni automobil, pružajući sve prednosti Toyotine potpune hibridne tehnologije, uključujući niske emisije ispušnih gasova, malu potrošnju goriva i odlične vozne performanse. Toyota očekuje da će PHV donijeti nenadmašnu uštedu goriva i stoga rekordno nizak nivo emisija - u poređenju s bilo kojim drugim vozilom koje se danas kreće na cestama. Na temelju treće generacije Priusa, novi Prius Plug-in Hybrid je opremljen litij-ionskom baterijom i emitira samo 59g CO2 /km.