auto
20

"Pametniji" i prostraniji novi Polo stiže sljedeće godine

Klix.ba
Novi Volkswagen Polo će se pojaviti na tržištu 2017. godine, a bit će "pametniji" i prostraniji od prethodnika.

Prema pisanju magazina AutoExpress, VW Polo će koristiti MQB A0 platformu. Cilj kompanije je da nadmaši rivale kada je riječ o kvalitetu izrade unutrašnjosti, infotainment sistemima i povezivosti.

Prodaja novog Pola počet će u drugoj polovini 2017. godine, a fokus je bio na povećanju prostora u stražnjem dijelu kabine, kao i kvalitetu unutrašnjosti.

Kako bi se smanjili troškovi i povećao kvalitet, Polo će biti prvi automobil koji će usvojiti najmanju verziju MQB platforme pod nazivom A0. Međuosovinsko rastojanje će biti povećano sa 2.470 na 2.560 mm, ali će dužina ostati na oko četiri metra. Ipak, povećanje međuosovinskog rastojanja će rezultirati povećanjem prostora u unutrašnjosti, posebno za putnike na stražnjem sjedištu.

Ponuda motora sljedećeg Pola će biti fokusirana na male agregate s turbopunjačima, a otvara je poboljšana verzija 1,0-litarskog atmosferskog trocilindričnog benzinskog motora koji razvija 75 KS. Verzije istog motora s turbopunjačem će se također naći u ponudi, a razvijat će oko 100 i 115 KS.

Umjesto dosadašnjih 1,4-litarskih benzinaca i 1,6-litarskih dizela uvest će se 1,5-litarski motori. Benzinac će biti dostupan u dvije verzije, jedna će imati 140, a duga 160 KS. Što se tiče dizela, dostupni će biti agregati 90, 110 i 130 KS.

Teško je vjerovati da će novi supermini dobiti hibridnu verziju.

Šestostepeni manuelni mjenjači će biti standardni, a opciono će biti moguće dobiti petostepeni za BlueMotion modele, kako bi se povećala ekonomičnost i smanjila emisija CO2. Kada je riječ o automatiku, očekuje se poznati sedmostepeni dual-clutch DSG mjenjač.

Novi polo će imati infotainment sistem s ekranom u boji, kao i mogućnost povezivanja putem Apple CarPlay i Android Auto sistema.

Najveći će biti 9,5-inčni ekran, što je prednost u odnosu na rivale. VW će vjerovatno koristiti digitalne brojčanike koje smo vidjeli na nekoliko Audijevih modela, kao i na najnovijem Passatu. Međutim, to će biti samo opcija za bolje opremljene modele.

Povezivost je jedan od prioriteta za VW u naredne dvije godine, tako da se u skupljim modelima može očekivati pristup internetu.

Nakon dolaska Pola, VW će pripremiti i SUV verziju ovog automobila, koja je najavljena konceptom T-Cross Breeze ove godine.

Kupci mogu očekivati i kabriolet s mekanim krovom.

Kompanije SEAT i Škoda će nešto kasnije na tržište plasirati svoje verzije malih crossovera.