auto
333

Ovako izgleda cisterna budućnosti

Klix.ba
Kompanija Audi je najpoznatija po svojim luksuznim limuzinama i automobilima visokih performansi, ali njemački proizvođač često predstavlja i koncepte. Ipak, dvojica samostalnih dizajnera su odlučili napraviti impresivan projekt, a to je autonomni električni Audijev kamion koji je zapravo cisterna za naftu.

Dizajneri Artem Smirnov i Vladimir Panchenko su se udružili i napravili render koji predstavlja takozvani Truck for Audi. Zamišljen je u dvije različite verzije, plan A podrazumijeva električni kamion za autoputeve sa samovozećim funkcijama. On ima kutijasti dizajn, ali sa glatkim površinama i većim vjetrobranskim staklom. Iako se čini aerodinamički neoptimiziran, nekoliko aktivnih elemenata se brine za smanjanje koeficijenta otpora zraka, kao što je spojler na prikolici.

Plan B je nešto atraktivniji. Radi se o električnom kamionu sa poluoffroad točkovima s električnim motorima. Baterije su pričvršćene za šasiju pomoću pojaseva. Dizajneri su na krov postavili poziciju za vozača, a upravljač podsjeća na onaj koji se nalazi u bolidu Formule 1.