auto
0

Oporavak Richarda Hammonda neće biti lak

Sarajevo-x.com
Iako je relativno brz oporavak Richarda Hammonda nakon teške nesreće tokom snimanja emisije Top Gear zadivio javnost, doktori tvrde da će dalji napredak i ozdravljenje zahtijevati mnogo vremena i napora.

Hammond je samo devet dana nakon što je doživio nesreću pri brzini od 450 km/h počeo hodati i normalno razgovarati. Međutim, oporavak tokom narednih 6 mjeseci će ići vrlo sporo i ishod je prilično neizvjestan, tvrde doktori. Razlog za to je oštećenje mozga koje je Hammond pretrpio.

Neurohirurg Stuart Ross izjavio je kako bi odmor trebao pomoći Hammondu da se oporavi od moždanih oštećenja u sljedećih par mjeseci.

U Hammondovom i mnogim drugim slučajevima, kod oštećenja mozga problem nije u normalnom hodanju i pričanju, već se posljedice ogledaju u sporim reakcijama i refleksima, gubitku mentalne fleksibilnosti, mogućnosti gubitka nekih karakternih osobina koje se kod ljudi razvijaju nakon dvanaeste godine.

U sljedećih par mjeseci najviše pažnje će se posvetiti upravo tim svakodnevnim aktivnostima kroz koje će Hammond prolaziti za vrijeme rehabilitacije.