auto
0

Opel Vivaro - još veća ekonomičnost i udobnost

Sarajevo-x.com
Novi Vivaro, koji će učvrstiti Opelovu poziciju na tržištu lakih komercijalnih vozila, s ciljem poboljšanja funkcionalnosti, udobnosti i ekonomičnosti uskoro će biti u prodaji.

Jedna od najizraženijih karakteristika unapređenja ovog modela je novi dizajn ploče s instrumentima koja uključuje nove instrumente, integrisani indikator trenutnog stepena prenosa, te optimiziran dizajn uređaja i kontrola za radijski prijemnik na zasebnoj ručici na stubu upravljača. Posljednja karakteristika opcionalna je s radijem R0v4, a standardna sa svim ostalim audiosistemima.

Upravljač novog Opel Vivara dolazi s modificiranim sistemom zračnih jastuka i, ovisno o verziji, integrisanim kontrolnim prekidačima za tempomat i ograničenje brzine. Volan je dostupan u poliuretanskoj i kožnoj izvedbi, dok su prekidači za tempomat također prisutni i na kožnim verzijama.

Prostor za pohranu oko ploče s instrumentima povećan je velikim prostorom iznad pretinca za rukavice, dok veće verzije Vivara imaju vješalicu za odjeću na vozačkoj i suvozačkoj strani.

Ponuda multimedije je proširena s pet novih sistema. Osnovna verzija radija R0v4 (bez tahografa) s integrisanim zaslonom i ulazom za vanjske uređaje za reprodukciju zvuka dostupna je u dvije izvedbe: s CD čitačem (CD10) i bez njega (R10). Sljedeći u ponudi je sistem R1 s vanjskim zaslonom i dvokanalnom vezom (RCA line-in) te CD čitačem (CD20).

Sustav R2 nudi neke dodatne funkcionalnosti kao što su USB, Bluetooth, zaslon visoke rezolucije i CD pogon CD30 BT. U kombinaciji s opcionalnim navigacijskim sistemom temeljenim na Tom-Tom softveru s daljinskim upravljačem, ovaj sistem također ima zaslon u boji. Navigacijski sustav sadrži elektroničke mape Europe, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju, Irsku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg, Austriju, Švicarsku, Francusku, Španiju, Portugal, Italiju, Dansku, Švedsku, Finsku, Norvešku, Poljsku, Češku Republiku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Estoniju, Litvu, Latviju i Tursku.

Dizelski 2.0 CDTI: zeleniji – učinkovitiji – ekonomičniji

Ponuda dizelskih motora za unaprijeđeni Opel Vivaro dodatno je optimizirana i donosi manju potrošnju goriva. Verzije motora 2.0 CDTI, jedna snage 66 kW/90 KS i druga 84 kW/114 KS, sada dolaze s opcionalnim filtrom za čestice čađe. Servisni interval za motore s filtrom produžen je na 40.000 kilometara ili jednom godišnje.

Smanjena potrošnja goriva dva 2.0 CDTI motora s tehnologijom filtra za čestice čađe nudi dodatni potencijal za uštedu kada se radi o troškovima održavanja. Ovisno o modelu i verziji, potrošnja goriva kreće se od 7,5 i 7,8 l/100 km (kombinovano, 1999/100/EU). Jednako snažne ecoFLEX verzije koje su posebno optimizirane za malu potrošnju troše svega 7,4 l/100 km.

Bogatija ponuda modela: velik izbor varijanti, prema potrebama tržišta

Modelska ponuda Opela Vivara vrlo je raznolika i prilagođena potrebama mnogobrojnih komercijalnih korisnika. Nadograđeni izbor motora uključuje 2.0-litarski benzinski model sa 86 kW/117 KS, kao i ukupno sedam dizelskih verzija snage od 66 kW/90 KS do 107 kW/146 KS. Verzije 2.0 CDTI dostupne su s dizelskim filtrom za čestice čađi i bez njega, kao varijante ecoFLEX te u kombinaciji filtar/ecoFLEX. Vrh ponude što se tiče izlazne snage predstavlja motor 2.5 CDTI sa 107 kW/146 KS. Model 2.5 CDTI s 84 kW/114 KS neće se više proizvoditi.

Uz standardni šesterostepeni ručni prijenos, dvije najsnažnije dizelske verzije također su dostupne sa šesterostepenim automatskim mjenjačem Easytronic.

Ponuđene karoserijske izvedbe zadovoljavaju gotovo sve zahtjeve i namjene koje se stavljaju pred vozila iz lakog komercijalnog segmenta. One uključuju furgon verziju s jednostrukom i dvostrukom kabinom, kao i kombi varijante – sve u dva međuosovinska razmaka, dvije visine krova te s ukupno dozvoljenom masom vozila od 2,7 do 2,9 tona. Tu su također i varijante karoserije sa sandukom, kao i s platformom.

Mnogi kupci također cijene moderan dizajn Opel Vivara. Vozilo je sada dostupno s interijerom u novoj elegantnoj čeličnosivoj boji te se može naručiti sa zatamnjenim staklima.