auto
0

Opel proširuje evropsku solarnu inicijativu

Sarajevo-x.com
Kompanija Opel proširuje svoju inicijativu promovisanja obnovljivih izvora energije gradeći solarne minielektrane na krovu svojih tvornica u Rüsselsheimu i Kaiserslauternu. Zajedno s partnerima, kompanijama Tauber-Solar i SOLON SE, Opel će iskoristiti ukupno 13 megavata Sunčeve energije, smanjujući tako emisiju ugljičnog dioksida tvornice u Rüsselsheimu za 7.500 tona godišnje.

Radovi na solarnim modulima koji će zauzimati čak 225.000 kvadratnih metara počeli su u julu; prvi paneli bit će postavljeni krajem jeseni. Opel je sklopio partnerstvo s firmom Tauber-Solar-Energie und Wärmetechnic GmbH kako bi izgradio solarnu elektranu u Rüsselsheimu te s tvrtkom SOLON SE koja će se brinuti za planiranje, nabavu komponenti te rad elektrane.

Zajedno sa solarnom elektranom smještenom na krovu Opelovog postrojenja u španskom gradu Zaragozi, Opel veliku mrežu solarnih krovnih elektrana u Evropi. Opelovi projekti korištenja solarne energije nastavit će se implementirati i dalje u tvornici u Kaiserslauternu, a njegovi stručnjaci za energetiku razmatraju mogućnost izgradnje krovnih solarnih elektrana i u drugim Opelovim tvornicama u Evropi.

"Naše iskustvo s prvom solarnom krovnom elektranom u Zaragozi bilo je posve pozitivno pa smo odlučili proširiti program. Sljedećim korakom naše solarne inicijative pokazat ćemo predanost korištenju obnovljivih izvora energije te ekološki prihvatljivoj mobilnosti", rekao je predsjednik Opelovog nadzornog odbora Carl-Peter Forster na svečanosti otvorenja kojoj je prisustvovao i premijer pokrajine Hessen, Roland Koch.

Prvi simbol ove Opelove solarne inicijative već se može vidjeti ispred kuće Adama Opela: takozvani Solarni pokretač – fotogalvanski sustav koji se rotira oko dvije osi, usmjerujući solarne ćelije prema sunčevim zrakama bez obzira na doba dana kako bi se maksimalno iskoristila Sunčeva svjetlost.

Učinkovito i ekološki prihvatljivo: solarna energija za proizvodnju Insignije

Na izgradnji krovnih elektrana sarađuju grad Rüsselsheim, Tauber Solar, krovopokrivačke kompanije i dobavljači. Tauber ima bogato iskustvo sa solarnom energijom i elektranama.

"Puno je krovova koji bi se mogli iskoristiti za dobijanje energije od Sunca. Nadamo se ovim projektom poslati jasnu poruku: preko planskog smanjenja emisije ugljičnog dioksida možemo pomoći našoj planeti, a uz malo pameti i našim džepovima“, rekao je Leonhard Haaf, glavni direktor Tauber Solara.

Anke Hunziger, članica izvršnog odbora SOLON-a, izjavila je: "Ovaj projekt pokazuje sve prednosti fotogalvanske energije: struja će se proizvoditi upravo tamo gdje je potrebna. Drago nam je što je Opel dio promocije obnovljivih izvora energije. Sigurni smo da će ovo biti primjer svima koji žele znati više o pametnom korištenju velikih ravnih krovova."

Solarne elemente i tehnologiju njihovog montiranja daje SOLON Investments, dok će planiranje i upravljanje projektom odraditi Tauber. Solarne ćelije, koje su inače njemačke proizvodnje, vrhunske su učinkovitosti. Učinkovitost SOLON-ovih modula i pametni koncept fotogalvanskih ćelija znače optimalno korištenje najveće moguće iskoristive površine.

Očekuje se da će pogon u Rüsselsheimu proizvoditi 12,35 miliona kilovatsati energije dobijene od Sunca. Sva neiskorištena struja, naprimjer ona proizvedena vikendima ili tokom drugih dana kada tvornica ne radi, preusmjerit će se u lokalnu strujnu mrežu.

"Za nas ova solarna inicijativa objedinjuje tri ključna elementa. Učinkovita je, predstavlja ekološki prihvatljiv izvor energije te je daljnji inovativni korak prema ekološkoj, zelenoj mobilnosti", rekao je Forster iz Opela.