auto
0

Opel - predstavljanje nove Corse

FENA
Konačno su puštene u opticaj službene fotografije nove Opel Corse, koja će biti predstavljena 18. jula na salonu u Londonu, javljaju hrvatski mediji.

Time se nakon dolaska novog Clija, Yarisa, Grande Punta i Peugeota 207 nastavlja niz zlatnih mališana. Već na prvi pogled uočava se sličnost s novom Astrom, a međuosovinski razmak od 251 cm otkriva srodstvo s Grande Puntom. S dimenzijama 399x171x149 cm Corsa je među najprostranijim modelima niže klase, a pokretat će se benzinskim motorima od 1.0/60 KS do 1.4/90 KS i dizelašima od 1.3 CDTI/75 KS do 1.7 CDTI/125 KS.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Prva je Opel Corsa napravljena u martu 1982., kao odgovor na uspješnu Ford Fiestu. U sljedećih je 11 godina, uz jedan temeljit redizajn, proizvedeno 3,1 miliona primjeraka. Pravi je "bum" doživjela druga generacija, koja je postala pravi "svjetski automobil". Od siječnja 1993. do rujna 2000. proizvedeno je preko šest milijuna primjeraka u devet različitih izvedbi. Treća generacija iz 2000. dosad je prodana u šest miliona primjeraka i to je dobra početna referenca za novu Corsu, koja će se početi prodavati na jesen.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Nova je Corsa produljena za čak 17, proširena za šest i povišena za pet centimetara. Iako su Grande Punto i 207 duži za 4 cm, 207-ica je šira za centimetar, to su nijanse, koje nadoknađuje promišljeno iskorišten prostor te je nova Corsa u samom vrhu prostranosti. Karoserija je znatno čvršća nego dosad, a kako platformu dijeli s Grande Puntom, koji je već osvojio pet zvjezdica po euro NCAP crash testu, nitko ne dvoji da će i nova Corsa osvojiti to priznanje za sigurnost. Zbog brojnih uzdužnih i poprečnih ojačanja i nešto bogatije opreme ukupna je masa porasla na 1,1 tonu (osnovni model).

[SLIKA]3[/SLIKA]

Prtljažnik je povećan sa 260 na 275 litara. Oprema je raspoređena u četiri paketa - Essentia, Enjoy, Sport i Cosmo, a već osnovni paket nudit će dva zračna jastuka, ABS, središnje zaključavanje, električna stakla sprijeda i radio. Sigurnost je odmjerena kao u automobilu kompaktne klase. Bogat paket serijske opreme uključuje prednje i bočne zračne jastuke, aktivni nasloni na prednjim sjedalima i patentirani sustav prelamanja papučica pri sudaru. Koeficijent zračnog otpora snižen je na 0,30, što je iznimno povoljno za mali automobil. Time će se dodatno smanjiti potrošnja ionako štedljivih Opelovih motora.

Prednji ovjes, po uzoru na Astru, izveden je po sustavu DSA (Dinamic SAfety). Promjer naplataka povećan je sa 13 do14 cola na 14 do 15 cola, što će omogućiti bolja vozna svojstva (posebice kočenje) i veću udobnost. Kokpit je izveden slično kao u Astri, što novoj Corsi daje štih luksuznog automobila. U paleti motora su tri već poznata benzinca: 1.0 sa 60 KS, 1.2 sa 80 KS i 1.4 sa 90 KS, s ubrizgavanjem po sustavu Twinport, koje odvojenim mlazom za svaki ventil i boljim vrtloženjem smjese, na znatno jeftiniji način postiže iste efekte kao direktno ubrizgavanjem. Posebice zanimljivi su common-rail dizelaši - 1.3 CDTI sa 75 KS i 1.3 CDTI sa 90 KS, koji potječu od Fiata, te 1.7 CDTI sa 125 KS, koji se radi u Isuzuovoj tvornici u Poljskoj.

[SLIKA]4[/SLIKA]

Ljubiteljima sportske vožnje bit će namijenjena verzija OPC, s motorom 1.6 turbo, snage 180 KS, koji će omogućavati najveću brzinu od 225 km/h i ubrzanje do stotke za 7,7 s. Prvi se primjerci na našem tržištu očekuju na jesen. Nova će Opel Corsa biti veliko osvježenje u nižoj klasi. Opelov je mališan vrlo popularna među ženama - u prošloj su godini 63 posto kupaca bile žene. Novi model namjerava zadržati popularnost u toj ciljnoj skupini, ali će biti popularan i među muškim kupcima. S elegantnijom i prostranijom karoserijom, štedljivijim i temperamentnijim motorima, te bogatijom opremom i vrhunskom sigurnošcu, dobiva jake adute u odmjeravanju s brojnim konkurentima niže klase.