auto
0

Opel dobio Allianzovu nagradu za sigurnost “Genius 2010”

Sarajevo-x.com
Rüsselsheim. Osiguravajuća tvrtka Allianz dodijelila je Opelu i njegovom sigurnosnom sistemu svjetala AFL+ nagradu “Genius 2010”. Rita Forst, potpredsjednica inženjerskog odjela za vozila pri Opelu, je u Leipzigu primila nagradu od Karstena Credea, člana upravnog odbora tvrtke Allianz Global Corporate & Specialty AG.

Crede je u svom govoru naglasio da je u mraku teško uočiti pješake i bicikliste pa su oni često žrtve ozbiljnih prometnih nezgoda. Prilagodljiva prednja svjetla AFL+ optimiziraju dubinu i širinu vozačevog vidnog polja te osvijetljenost područja oko ceste bez zasljepljivanja sudionika u prometu koji dolaze iz suprotnog smjera. Prema Allianzovim podacima, ovaj sistem značajno smanjuje rizik od nezgoda u sumrak i pri noćnoj vožnji.

Forst je prihvatila nagradu u ime inženjerskog tima koji je radio na projektu: "Opel je prvi proizvođač automobila koji je donio AFL – kombinaciju dinamičkog ksenonskog zakretnog svjetla i statičkog svjetla u zavojima – na tržište sada već davne 2002. godine. Sa sistemom AFL+ koji je predstavljen s Insignijom 2008., a od prošle godine je dostupan s novom Astrom, nudimo najnapredniji sistem svjetala na svijetu. Naravno da smo vrlo sretni zbog ovog priznanja za naš rad.“

Nagrađivani sigurnosni sistem svjetala pretvara noć u dan

Sa svojih devet automatskih načina rada AFL+ osigurava optimalnu vidljivost. Sistem se sastoji od biksenonskih prednjih svjetala s promjenjivom raspodjelom snopa po širini, smjeru i dosegu ovisno o tome vozi li se po gradu, u blizini pješačkih zona ili pak na otvorenoj cesti ili autocesti. Tome su dodana svjetla za vožnju u lošim vremenskim uvjetima, dinamička zakretna svjetla, svjetlo u zavoju, pomoć pri korištenju dugih svjetala te LED svjetla za dnevnu vožnju. Senzori i softver stalno nadgledaju okolinu, prometne i vremenske uvjete tako da sistem samostalno aktivira odgovarajući način rada svjetala.

Ovo je već šesti put da je Allianz dodijelio nagradu Genius. Tom nagradom ova osiguravajuća kuća odaje priznanje nastojanju autoindustrije oko razvijanja tehnologija koje pridonose sigurnosti na cestama. Cilj ove godišnje nagrade je da usmjeri pažnju javnosti na važnost sigurnosti te motivira proizvođače automobila da učine svoje proizvode sigurnijima. Neke od tehnologija koje su dosad osvojile ovu nagradu su program elektroničke stabilnosti ESP, pomoć pri kočenju te sistem kontrole tlaka zraka u gumama.