auto
180

Opel Astra je auto godine u Evropi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Opel Astra je u neizvjesnoj završnici pobjedila Volvo XC90 u borbi za prestižnu titulu European Car of the Year.

Kada su prebrojani glasovi, Astra izašla kao pobjednik sa 309 bodova, što je stavilo ispred Volva XC90 koji je dobio 294 boda. Treće mjesto finaliste je pripalo Mazdi MX-5 koja je dobila 202 boda.

Preostali kandidati ostali su relativno daleko iza, pa je novi Audi A4 dobio 189 boda, Jaguar XE dobio je 163 boda, dok je Škoda Superb dobila 147 boda, dok je BMW serije 7, zanimljivo, završio na sedmom mjestu sa 143 boda.

Ovogodišnji žiri se sastojao od 58 novinara iz 22 evropskih zemalja. Svaki član žirija je bio zadužen za dodjelu 25 bodova za sedam finalista pod uslovom da nijedan automobil nije mogao dobiti više od deset bodova, te da su bodovi morali biti podijeljeni među najmanje pet kandidata.

Predstavljena prošle godine na sajmu automobila u Frankfurtu nova Opel Astra je donijela veliki napredak u odnosu na prethodni model jer se vozi na potpuno novoj platformi koja omogućava smanjenje težine i do 200 kilograma u odnosu na svog prethodnika. Astra se ističe i znatno kvalitetnijim i boljim interijerom kao i bogatom ponudom modernih trocilindarskih i četverocilindarskih motora.