auto
39

Oldtimeri i trkaća vozila plijene pažnju građana u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Auto Media Group i Auto 4x4 Club organizatori su neobične manifestacije pod nazivom "Auto Show", a koja ovih dana na Trgu Slobode u Tuzli plijeni pažnju brojnih prolaznika.

Riječ je o događaju edukativnog karaktera koji se u ovom gradu održava u okviru akcije Ministarstva komunikacija i transporta BiH pod nazivom "Sigurnost na cestama u BiH".

Shodno pomenutom, na trgu su izložena nova vozila, oldtimeri, trkaća vozila, kartinzi za najmlađe te automobili i oprema saobraćajne policije i Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Zainteresirani građani također se imaju priliku susresti i sa pratećom opremom za kontrolu saobraćaja.

"Kroz ovu akciju, koja će pored Tuzle biti upriličena dva puta u Sarajevu, zatim Banjoj Luci, Mostaru, Istočnom Sarajevu, Brčkom i Bijeljini, želja nam je da smanjimo broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama. Ovdje najviše želimo uključiti najmlađu populaciju u BiH, a koja je najugroženija u saobraćaju", kazao je za Klix.ba Mirko Gerh iz Auto Media Groupa.

Za mališane je na pomenutoj lokaciji napravljen i mali poligon gdje im se u sklopu susreta sa neobičnim vozilima dijele i brošure te edukativne bojanke sa korisnim informacijama vezanim za sigurnost u saobraćaju.

U cijelom svijetu, a posebno u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju, godišnje u saobraćajnim nezgodama smrtno strada 1,3 miliona osoba, a više od 50 miliona ostane trajno nepokretno ili zadobije povrede. Ovoj crnoj statistici naša zemlja doprinosi sa oko 400 poginulih i 11.000 povrijeđenih osoba godišnje te zauzima neslavno posljednje mjesto u Evropi.

Stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH je tri puta veća nego u zapadnoevropskim zemljama.