auto
0

Odluka GM-a da zadrži Opel koristiće poreskim obveznicima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odluka američkog auto-giganta General Motorsa (GM) da zadrži svoju evropsku filijalu Opel koristit će evropskim poreznim obveznicima, posebno u Britaniji, Njemačkoj i Španiji, izjavio je danas britanski ministar trgovine Peter Mendelson. On je rekao kako vjeruje da bi radnici GM-ove britanske filijale Vauxhall više voljeli da zadrže staro rukovodstvo umjesto da dobiju novo, ne navodeći detalje kako bi se finansirala reorganizacija kompanije, prenio je Reuters.

GM je u utorak, 3. novembra, odustao od planova da proda Opel, uključujući postrojenja britanskog Vauxhalla, konzorcijumu na čelu sa kanadskim proizvođačem auto-dijelova, Magnom.

"Odustajanje od prodaje je izazvalo određena strahovanja kod radnika Opela i Vauxhalla. Sa druge strane, za evropske poreske obveznike to predstavlja značajnu uštedu", istakao je Mendelson.

U Njemačkoj je vladalo mišljenje da će preuzimanje od strane Magne i ruske banke Sberbank vjerovatno rezultirati najmanjim mogućim brojem otkaza za njemačke radnike i zatvaranjem što manjeg broja postrojenja.

Od država u kojima postoje fabrike Opela, uključujući Njemačku, Britaniju, Španiju i Belgiju, ranije se očekivalo da će obezbijediti sredstva za spas firme Opel, koja bilježi gubitke.

GM je saopćio procjenu da bi ga reorganizacija Opela mogla koštati oko tri milijarde eura.