auto
90

Obračun u Finskoj: Kamazov kamion u potjeri za Polom R WRC

Klix.ba
Reli je duboko ukorijenjen u kulturu Finske, a posebno je poznata legendarna dionica Ouninpojha. Upravo su na njoj snage odmjerili kamion Kamaz 4326 i Volkswagenov Polo R WRC.

Kamion je vozio pobjednik Dakar Rallyja iz 2015. godine Ayrat Mardeev koji je jurio trostrukog pobjednika relija u Finskoj Jari-Matti Latvala.

Ouninpojha je monstruozno brza i prepuna velikih skokova, što baš i nije staza na kojoj se mogu očekivati dobre performanse kamiona teškog 10 tona, ali je veliki Kamaz bio impresivan. Čak i za lokalno stanovništvo koje je naviklo na spektakle, performanse kamiona su bile zadivljujuće.

"Kada ubrzavate u automobilu, to se događa brzo, tako da je kamionu potrebno vrijeme da vas sustigne. Međutim, prilikom kočenja, kada se kamion opasno približava, poželite pobjeći. Ne želite da vas dodirne", izjavio je Latvala.

Kamion pokreće 16,5-litarski motor koji razvija 1.000 KS, dok automobil posjeduje motor koji isporučuje 320 KS. Naravno, u krivinama je automobil brži, ali ga kamion na pravcima brzo sustiže.

"Ovo je ogromna i snažna mašina, osjećaj se ne može opisati", rekao je Mardeev.

Kako je izgledala potjera Kamaza za Polom, pogledajte u videu.