auto
7

Objavljeni detalji o Alfi Romeo Spider

Klix.ba
Kompanija Alfa Romeo je objavila nove detalje o modelu Spider, koji će se na tržištu naći krajem 2015. godine.

Automobil će biti baziran na platformi nove generacije Mazde MX-5, a proizvodit će se u Japanu. Dizajn je gotovo u potpunosti osmislio tim Marca Tenconea u Fiatovom odjelu Centro Stile te u satelitskom studiju u Japanu. Kompanija Pininfarina navodno neće raditi na dizajnu automobila, uprkos tome što je osmislila originalni model sredinom šezdesetih pod nazivom Duetto, kao i koncept Zuettottanta iz 2010. godine.

Insajderi kažu da će produkcijska verzija modela preuzeti dosta karakteristika koncepta iz 2010. godine te da neće imati retro dizajn. Razlog tome je što mora biti na nivou modernog modela 3C. Spider će ipak dobiti svjetla konvencionalnog izgleda, a ne kritikovana okrugla svjetla kao kod modela 4C. Imat će prednju masku u obliku štita, kao i niže postavljene usisnike zraka. Sve u svemu, pristup će biti suptilniji u odnosu na model 4C.

Nova generacija Mazde MX-5 i Alfa Romeo Spider će koristiti iste prednje i stražnje osovine, kao i vjetrobranska stakla. Oba automobila će biti duga blizu četiri metra, a široka oko 1,7 metara, s tim da bi Alfa trabala biti duža za nekoliko centimetara od svog japanskog rođaka. Težina automobila će iznositi od 1.000 do 1.100 kg.

Spider će imati svoje zasebne motore. Na početku se može očekivati 1,4-litarski TB MultiAir motor sa turbopunjačem, koji trenutno koristi model Giulietta. Taj motor isporučuje 119 ili 168 KS, ali će Spider dobiti njegovu nešto snažniju verziju. Motor će biti uparen sa šestostepenim automatskim dual-clutch mjenjačem.

Nova Mazda MX-5 će biti predstavljena 2015. godine, dok se Alfa Romeo očekuje u oktobru.