auto
10

Objavljena brošura: Otkriven izgled Mercedesa E-Klase Coupea

Klix.ba
Nakon objavljenog teaser videa, na internetu se pojavila i brošura koja je otkrila izgled Mercedesa E-Klase Coupea (C238).

Brošuru je objavio belgijski automagazin AutoTijd, a na njoj se vidi bijeli automobil. Također, na brošuri su prikazani Avantgarde i AMG Line modeli. AMG Line posjeduje sportski body kit s dijamantskom rešetkom hladnjaka i set 10-inčnih naplataka od legura.

Vidljiv je i mali bočni prozor, koji je Mercedes pokušao sakriti tokom testiranja prototipa s kamuflažom.

Unutrašnjost je bazirana na onoj koju ima E-Klasa sedan, ali su ventilacijski otvori drugačije dizajnirani, dok automobil posjeduje i nova prednja sjedišta. U unutrašnjosti su 12,3-inčni digitalni ekrani, kao i Burmester sound sistem s 23 zvučnika. Dynamic Select opcija omogućava odabir podešavanja zračnog ovjesa.

Od prvog dana prodaje kupcima će biti na raspolaganju model E400 4Matic s biturbo 3,0-litarskim V6 motorom, koji razvija 329 KS i 480 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa devetostepenim automatskim mjenjačem. Coupe od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,3 sekunde i dostiže maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h.

U ponudi će biti i E220d, kao i E200 te snažniji model E300. Spekuliše se i o rednom 3,0-litarskom agregatu za model E50, koji će stići nešto kasnije. Bit će baziran na motoru nadolazeće obnovljene S-Klase te će razvijati više od 408 KS i 500 Nm obrtnog momenta.

Mercedes će na internetu zvanično otkriti izgled E-Klase Coupea 14. decembra, a automobil će biti izložen Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu. U drugom dijelu 2017. godine se očekuje i E-Klasa Cabriolet.