auto
0

Obavezna dnevna svjetla u Europi

FENA
Korištenje posebnih dnevnih svjetala (to nisu uobičajena kratka svjetla) sve više ulazi u modu, ali i zakone u cijeloj Europi, javljaju hrvatski mediji.

Dnevna svjetla su se pojavila unazad godinu dana prvo na prestižnim automobilima i među vozačima izazvala dosta zabune. Posebna dnevna svjetla, koja imaju samo neki novi automobili unatrag godine dana, koriste se isključivo po danu i u tom slučaju ne koristite standardna kratka (oborena svjetla). Međutim po noći dnevna svjetla gasite i koristite kao i do sada oborena (kratka) svjetla na svom vozilu.

Više provedenih istraživanja potvrdila su da se korištenjem svjetla po danu povećava potrošnja goriva, a to za sobom povlači i veće zagađenje okoliša ispušnim plinovima, ali preko ove negativnosti se prelazi, jer korištenje svjetala po danu doprinos je sigurnosti u prometu.

Povećana potrošnja goriva korištenjem klasičnih oborenih svjetala na većini dosadašnjih automobila ubuduće će se na novim automobilima smanjiti korištenjem posebnih dnevnih svjetala izrađenih LED tehnologijom, čime bi se znatno smanjila potrošnja goriva. Stručnjaci procjenjuju da bi LED dnevna svjetla povećala potrošnju za 0,5 do 1 posto.

Od 2011. godine svi novi modeli osobnih automobila i lakih dostavnih vozila koji se prodaju u Europi moraju imati ugrađena posebna dnevna svjetla, a za autobuse i kamione ta obaveza nastupa na snagu sredinom 2012. godine.