auto
0

Novosti iz Opela za Astru

Sarajevo-X
Da bi što više približio novu Astru kupcima, Opel će u ponudu tog modela uvesti mali i ekonomični 1.3 CDTI dizelski motor. Novi pogonski agregat, razvijen u saradnji sa Fiatom u prodaji će se naći od ljeta ove godine.

Iako se 1.3 CDTI već ugrađuje u neke modele Opela, kao Corsa, Tigra, Combo i Agila, za Astru je još dodatno dorađen. Ovdje umjesto 70 izvlači 90 KS pri 4000 o/min, dok je obrtni momenat od respektabilnih 200 Nm raspoloživ u rasponu od 1750 do 2500 o/min.

Kako bi što bolje iskoristili snagu motora, specijalno za ovaj model razvili su i novi 6 brzinski manuelni mjenjač. Performanse ovako motorizovane Astre su pristojne, ubrzanje do sto traje 13.7 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 172 km/h.

Uz sve to ispunjava stroge Euro 4 norme o ispušnim pilnovima i troši u prosjeku samo 4.8 litara euro dizela (otvoreno 4.0l, grad 6.2l). Motor je vrlo moderne koncepcije sa 4 ventila po cilindru, turbinom varijabilne geometrije i pritiskom u common rail sistemu do 1600 bara. Ubrizgavanje goriva vrši se u pet faza da bi se dobilo perfektno sagorjevanje, a rezultat toga su mirniji rad i manja potrošnja.

Zapremina motora iznosi 1248 ccm, što uz već spomenutih 90 KS donosi specifičnu snagu od 72 KS po litri zapremine. Pored vrlo moderne tehnike, ovaj motor spada u jedan od najkompaktnijih 4 cilindričnih turbodizelaša na svijetu. Ovako motorizovana Astra prvi puta će javnosti biti prikazana 10. februara na auto salonu u Amsterdamu, a kada dođe u prodaju na ovaj model Opel će davati garanciju na dvije godine ili 50 hiljada prijeđenih kilometara.

B. K.